Снимка: istock

В желанието си да подобрим здравето си и фигурата си, пробваме различни хранителни режими. Няма универсален хранителен план, който да постигне положителни резултати при всеки, но веган диетата спазвана в рамките на седмица-две, месец (вие определяте продължителността) може да помогне да подобрите здравето си в известна степен и да постави началото на едно по-здравословно хранене като цяло. Какви са основните ползи от нея?

Естествено се повишава приемът на хранителни вещества

Веган диетата ни позволява да консумираме в изобилие свежи продукти, като плодове и зеленчуци, ядки, също така и пълнозърнести храни. Нашето тяло извлича максимума от тези полезни храни под формата на витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини и други хранителни вещества.

Така например:

Магнезий – Съдържа се в листните зеленчуци, ядките и семената. Този минерал спомага за усвояването на калция, който подобрява здравето на костите, косата и кожата.

Калий – спомага на бъбреците да прочистят тялото от токсините, свободните радикали. Калият е важен за калиево-натриевия баланс.

Фолиева киселина – тя е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, както и за поправянето на увредените клетки в тялото.

Витамин С – антиоксидант, който стимулира имунната система, подпомага синтеза на колаген, поддържа здравето на костите, венците и зъбите.

Способността на тялото да се предпазва от болести се подобрява

Веган диетата може да намали риска от развитието на сериозни заболявания като диабет, заболявания на сърдечносъдовата система. Според доклад на Световната здравна организация от 2014 година 80% от сърдечните атаки са резултат от начина на живот на човек.

По време на веган диетата се елиминират храни с високо съдържание на мазнини като меса, млечни продукти, което спомага за намаляване на високото кръвно налягане, сърдечните заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase