Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията откри картел между тринадесет фирми, участвали в обществена поръчка за саниране.

Тя е направила проверка след сигнал на кмета на Търговище, който изпратил до КЗК копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка. Констатациите са, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата", съобщава Bulgaria ON AIR.

В съобщението на КЗК се посочва, че е извършена внезапна проверка на място в офисите на три от компаниите, при което са иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, експертите на КЗК са категорични, че компаниите участват в картел, който има за "цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки", пише Investor.bg.

В съобщението си КЗК са изброени следните компании, които са манипулирали процедурата по възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради: "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ – консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест", "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип" и "Протико Ил".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase