Снимка: Bulgaria ON AIR

Десетки хиляди пътници останаха блокирани над 12 часа, след като летище "Гетуик" остана затворено за полети, а причината за това бяха дронове, които бяха забелязани да прелитат над пистата. Засегнати са също полети от и до София.

Около 21:00 часа местно време снощи два дрона са забелязани да прелитат в района на летище "Гетуик".

Заради опасения от координирана атака срещу второто най-натоварено летище във Великобритания, властите решават да го затворят. Хиляди пътници остават блокирани точно преди коледните празници след като полетите бяха анулирани. Те прекараха нощта на летището, съобщава Bulgaria ON AIR.

Малко след 03:00 часа тази сутрин работата на летището е възобновена, но само за 45 минути, когато отново дроновете се появяват.

Според властите прелитането на дроновете е преднамерен акт за нарушаване дейността на летището. Днес по обяд е забелязан още един дрон да преминава през въздушното пространство на "Гетуик".

Десетки полицаи са мобилизирани да претърсват района, а във въздуха прелита хеликоптер. Авиокомпаниите работят, за да осигурят на засегнатите пътници хотелско настаняване или транспорт за тези, чиито полети са били отклонени.

Според британското законодателство незаконно е да се летят самолети в рамките на 1 км от границата на летището. Престъплението се наказва с до пет години затвор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase