Снимка: istock
fallback

Метаболизмът е един от ключовите и най-важни механизми в нашия организъм. От него зависи както здравословното състояние на тялото, податливостта или не на различни заболявания, усвояемостта на хранителните елементи, витамини и минерали, както и теглото.

Често несъзнателно допускаме някои грешки в ежедневието си, които забавят метаболизма. Това се случва неусетно, а ние хвърляме вината върху всичко останало, но не и върху себе си.

По-долу в текста ще видите някои много чести грешки, които повечето хора допускат без да осъзнават и които значително забавят метаболизма.

Храните се погрешно на закуска

Стартът на деня е от огромно значение. Закуската трябва да е питателна, богата на хранителни вещества и даваща много енергия през деня или поне през по-голямата част от него.

Демонизирането на въглехидратите напоследък води до допускане на много лоши грешки в диетата и най-вече на закуска. Ако наблягате на протеините и мазнините за сметка на приема на въглехидрати, вие забавяте метаболизма си. Пропускането на закуската и храненето чак на обяд пък е още по-голяма грешка.

Според нутриционистът на холивудските звезди доктор Чарлс Паслер, избягването на въглехидратите на закуска или недостатъчният им прием са в основата на забавянето на метаболитните процеси. Ако пък пренебрегвате протеините, ще изгубите част от мускулната си маса в дългосрочен план. Това също се отразява зле на цялостния баланс в организма и теглото.

Доктор Паслер препоръчва по принцип да се спазва правилото 30/30/40 съответно за протеини, мазнини и въглехидрати всяка сутрин, пише newbeauty.com.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 5 години

Прекалено малки дози DNP.

8

дядо от село

преди 5 години

Само да вметна ,че бавен метаболизъм означава дълъг живот..Стига да не се ошишавее много..

7

смутен от смутита

преди 5 години

Оттук нататък на закуска вместо да дращим по смартфона за фейсфръц , включваме на калкулатор и смятаме закуската вмествали се в тия 30/30/40 .

fallback