Атентаторът в Страсбург е идентифициран като 29-годишен мъж, подозиран в грабежи и кражби. Той е известен на службите за вътрешна сигурност и ред на Франция, се казва в заявление на местната полиция. Мъжът е роден в Страсбург, бил е следен като опасен ислямист.

Той е бил и в списък със заподозрени в тероризъм лица. Стрелецът е трябвало да бъде арестуван вчера сутринта по подозрения в съпричастност към убийство. Полицаите обаче не са успели да го намерят в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати.

Още по темата

Във връзка с полицейската операция градският транспорт в града е бил спрян преди полунощ, а жителите призовани да не излизат от домовете си. Няколко човека са били арестувани тази нощ по време на операцията, но 29-годишният стрелец не е бил сред тях.

Във Франция в списъка на заподозрени в риск са 26 000 души, те влизат в т. нар. „Фиш S“. От тях за 10 000 души се вярва, че са се радикализирали, в салафистки джамии в страната или в чужбина.

Франция продължава да е с висока степен на тревога след атаките от 2015 и 2016, когато бяха убити повече от 200 души.

В и-мейл до евродепутатите се съобщава: “Имаше няколко стрелби с автоматично оръжие в градския център. Ако сте някъде в него, молим ви да останете в ресторанта или в сградата, не излайте навън.“В тези дни Европейският парламент заседава в Страсбург.

В Туитър евродепутати споделят: “Страсбург е символ на мира и единството. Нищо не може да промени това.“
Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, също е споделил в социалната мрежа: “Мислите ми са със жертвите на стрелбата в Страсбург, която заклеймявам по най-категоричен начин. Страсбург е отличен символ на мира и европейската демокрация. Ценности, които ние винаги ще браним.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase