Снимка: Булфото, архив
fallback

Годината беше добра за хотелиерството и туризма. България беше посетена от повече от 9,1 милиона туристи, като общо посетилите ни по различни поводи чужденци са над 16 милиона.

Приходите са от порядъка на 3,2 милиарда – ръст от близо 5%, похвали се Бранимир Миланов - един от председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) пред БНР.

Oще по темата

Според него европредседателството през първата половина на годината е дало "сериозно отражение" в развитието на туризма и за в бъдеще.

Столицата също е по-пълна през уикенда, благодарение на нискотарифните полети до София, отбеляза той.

"СПА-хотелите и другите СПА-дестинации са обект на по-голямо посещение от страна на българи, отколкото на чужденци. Това е радващо, защото българинът посещава родните си места и използва природните дадености на нашата страна и не отива в чужбина, което е показателно за нивото на услугите и на предлаганите хотели", отбеляза Миланов.

Над 130 училища обучават хора в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а според Миланов заплащанията в сектора са "вече доста високи и привлекателни".

Въпреки това много кадри предпочитат реализация зад граница. 

Хотелите се развиват много добре и в технологично отношение, отчете Бранимир Миланов, подчертавайки, че условията за развитие на хотелиерския бизнес също стават все по-добри.

Професор Стоян Маринов от Икономически университет във Варна също оцени годината като "добра".

Той обясни, че проблемът с кадрите не е от вчера и не е проблем само на България, а на всички дестинации, включително САЩ, страните от Западна Европа и конкурентите ни от Гърция и Турция.

"Миналата година ние изнесохме около 6 000 младежи да работят в туризма в други страни. Ако в България изпълнителските кадри – рецепционисти, сервитьори и обслужващ персонал, работят за около 700-800 лв., например в Турция и Гърция същите заплати, но са в евро. Но има и един друг момент - разходите там са много по-големи", каза Маринов.

Той допълни, че всяка година прави допитвания до негови студенти и голяма част от тези от тях, които са били в конкурентни дестинации, вече са склонни да останат в България.

"Казват: Да, в Австрия получавам, примерно, 1000 евро, но билетчето ми за транспорт струва 3 евро и когато
приспадна разходите по издръжка, се оказва, че не съм спечелил толкова много", обясни Маринов.

Основният конкурент са САЩ – студентите инвестират около 2500 долара, за да работят три месеца, допълни той.

Според него износът на родни кадри се компенсира с кадри отвън. Една част от тях не са на необходимото равнище.

"Доста обекти работиха с по-малко персонал, отколкото би трябвало. Напрежението се повишава, а това изнервя работодателите и началниците. Всичко това води до влошаване на условията на труд и оценката за недобро отношение", коментира Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 5 години

Ръста на туристите, ръста на приходите-супер, а ръста на заплатите на работещите в бранша кога? Много им е изгодно така, ама не се знае до кога, че ще излъжат украинците една година, втора година... на третата и те ще се усетят и ще идат да работят в друга държава. И тогава какво правим, а господа хотелиери?

19

Анонимен

преди 5 години

"работят за около 700-800 лв., например в Турция и Гърция същите заплати, но са в евро."Щом са в евро означава че не са същите заплати.

18

Баш мутра

преди 5 години

До МутраДай повече инфо, че в обявите за сервитьори за Австрия аз не виждам повече от 1000евро. Гарантирам ти ако ми намериш работа като сервитьор за тези пари, 500 евро всеки месец ще са за теб.

fallback