Снимка: Dnes.bg

Над 50% от българите не могат да се справят с посрещането на извънредните разходи, сочи проучване на Евростат. В допълнение на това пък, 46% от сънародниците ни признават, че не са успели да спестят пари. А идват празници...

Още по темата

Вероятно и тази година няма да можем да посрещнем коледните празници, както бихме искали и няма да успеем да купим всички подаръци, които ни се иска, за близките си. Можем ли да си правим сметката - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на кредитния консултант Николай Устамитев.

"Не сме на последно място в изследването, но това, че го има, значи че нещо в нашата нагласа или подготовка за тези разходи куца", заяви Устамитев.

По думите му е добре всеки от нас да има т.нар. "авариен фонд", към който да се обърнем, когато изпаднем трудно.

"Харченето е навик, пестенето също е навик. Трябва да има последователност и повторяемост на действията", посъветва кредитния консултант.

"Всички знаят правилото "плати първо на себе си". Трябва да отделим 10% от заплатата си веднага, след като я получим“, коментира още Устаматов.

"В структурата на един портфейл има разходи, без които не можем, и разходи, които не са съвсем нужни. Тези, които не са нужни, се отнасят до стандарта на живот или т.нар. "желани разходи", каза още кредитният консултант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase