Снимка: БТА

Няколко десетки хиляди грузинци излязоха днес по улиците на столицата Тбилиси, за да протестират срещу манипулираните според тях президентските избори в сряда, спечелени от кандидатката на управляващата партия, предаде Франс прес.

С призиви за свикване на предсрочни парламентарни избори протестиращите заляха централния булевард "Руставели", на който се намира парламента. Мнозина вееха грузински знамена или знамето на Европейски съюз.

В сряда бившата френска дипломатка Саломе Зурабишвили беше избрана за президент с повече от 59 процента от гласовете на втория тур, но грузинската опозиция, която се яви на изборите относително единна, отказа да признае резултатите.

Зурабишвили беше подкрепена от партия "Грузинска мечта", основана от Бидзина Иванишвили - най-богатият човек в Грузия, който според мнозина продължава да дърпа конците в страната, макар официално да се оттегли от политиката. 

"Тук съм, за да протестирам срещу изборната измама", заяви пред АФП 63-годишната Лиана Партсвания, обвинявайки милиардера и бивш премиер Иванишвили, че е откраднал гласовете на хората.

"Хората днес излязоха на улицата, защото изборите бяха фалшифицирани. Отстоявам правото на гражданите да сменят властта чрез честни избори", каза 20-годишният Гия Мгеладзе.

Бившият президент Михаил Саакашвили, който живее в изгнание в Холандия, се появи на огромен екран под възгласите на хиляди свои привърженици.

"Бъдещето на Грузия е на път да се роди днес в този парк. Ще се борим мирно и няма да се откажем", заяви той, показвайки с ръка знака на победата - "V".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase