Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

От 2001 г. насам никой не знае колко точно е площта на концесионния договор с "Юлен" за ски зона Банско, тъй като в контракта "не е изяснен териториалният обхват". Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените от главния прокурор Сотир Цацаров препоръки към кабинета за ревизия на договора с "Юлен" по отношение на заплащането и ползваната площ.

В един и същи член на договора се цитират три начина за очертаване на концесионната площ – посочени са 99,55 ха, координатни точки (според които се измерва площ от 818,46 ха) и териториално устройствения план (1075,9 ха). И трите площи по думите му са "в еднаква степен валидни, цитирани в един и същи член на договора". 

Нено Димов заяви, че тези неточности в схемите и разминаванията показват, че още през 2001 г. е направена "изключително дълбока грешка" и на практика не е определена никаква територия. След препоръките на главния прокурор той е провел срещи с концесионера с цел увеличаване на концесионното възнаграждение. За да приключат преговорите, министърът очаква да бъде упълномощен скоро с решение на Министерския съвет.

Освен увеличаване на концесионното възнаграждение той ще иска и увеличаване на отговорностите при неспазване на договора. Концесионната такса не е свързана с площта, а с приходите, тя е "от порядъка на 300 хиляди лева", уточни Нено Димов.

Според него разминаването в договора по отношение на площта поставя Министерския съвет „в невъзможност“ да се намери начин тези три територии да се синхронизират.

"Решението е изключително трудно. Не можем да дадем толкова голяма площ, но и не желаем да закриваме курорта Банско и тази концесия", каза Димов. По думите му ще се търси разумно решение в рамките на "този безпорядък" в договора от 2001 г., подписан навремето от Долорес Арсенова.

165 хектара се използват реално в момента от концесионера, уточниха от екоминистерството. За предисторията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase