Снимка: Булфото, архив

22-годишният студент по биология, който преди посещението на френската националистка Марин льо Пен надраска Паметника на съветската армия, призна, че е избрал монумента заради централното му място.

Точно този паметник редовно става жертва на посегателства, което винаги предизвиква острата реакция на Москва към нашите власти.

Още по темата

За разлика от повечето пъти обаче сега осквернителят, който на 15 ноември драска по монумента, е заловен. Той остана в ареста за 72 часа, а в неделя районният съд го освободи с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Мотивите бяха, че младежът е с чисто съдебно минало и няма данни нито за извършване на ново престъпление, нито за укриване.

Прокуратурата обаче настоява младият мъж да бъде вкаран в затвора и държи на обвинение по по-тежка хипотеза от обикновено хулиганство. Това предвижда до 5 години лишаване от свобода, но в случай, че обвиняемият е оказал съпротива при задържането.

В конкретната ситуация арестантът не е оказал никаква съпротива при задържането си и се е предал доброволно. Той е държал спрея, с който е написал: "Refugees welcome, Le Pen go home" - "Мигранти добре дошли, Льо Пен прибирай се".

"Написах този графит, за да изразя несъгласието си с посещението на Марин льо Пен, както и да изразя несъгласието си с нейните политики, както и политиките на мислещите като нея хора в България и по света", коментира студентът, пожелал анонимност пред БНР. 

"Избрах Паметника на Съветската армия не заради някакво неодобрение към Съветската армия, а заради ключовото му местоположение в града. В ретроспекция това е очевидна грешка", каза още той.

"Деянието по характер си е такова, че се отличава от обикновеното хулиганство по своя механизъм на извършване", обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и уточни, че би могло да бъде постигнато споразумение между двете страни.

"Той не е осъждан, но самият механизъм на извършване на деянието е мотивирал наблюдаващият прокурор да поиска най-тежката мярка за неотклонение", добави Зартова за студента.

Утре или в други ден ще стане ясно дали 22-годишния студент, ще бъде върнат в ареста.

Той посочи, че е обсъждал с адвокатите си възможността за споразумение с прокуратурата.

"Аз съм с напълно ясното съзнание, че това, което съм извършил е сравнително нередно както от законова, така и от морална гледна точка, защото паметникът не е паметник на някоя политическа фигура, а на хора, загинали в борбата с фашизма и малко или много за свободата на нашата страна. Така че разбирам ясно, че действието ми не е от най-правилните, но за мен моралът е понятие, което може да се степенува и далеч не е толкова неморално колкото някои неща, които се случват", каза още студентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase