Снимкa: Reuters, архив

Видео 08.11.2018

Работник vs. работодател – задължения, нарушения

Ежегодно от Инспекцията по труда се извършват редица проверки на работодателите, установяват се нарушения, но какво следва след това и кога работодателите спират с некоретното отношение спрямо своите служители?

Един от основните проблеми при установяването на нередности се крие в това, че много от работниците се страхуват да сигнализират до институциите, за да не загубят внезапно работата си.
Още по темата


Знаем ли какви са правата ни като работещи - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главната инспекция на труда.

Съществуват две групи нарушения, които установяваме като контролен орган. Едната група са тези нарушения, които касаят безопасността и здравето на работа, които като че ли неглижираме, за съжаление. Другата се отнася за нарушения на трудовия договор, заяви в студиото Михайлова.

По думите й най-честите нарушения са за неизплатени и закъснели заплати или нарушения на работното време.

"Предприятията все повече се стремят да има добри условия на труд. За съжаление все още има нарушения, които се отнасят за безопазността на работата. Липсват вътрешни правила за безопасност, инструкции за безопасна екслоатация на машините", заяви в предаването изпълнителния директор на Инспекцията по труда.

Трудовите злополуки на работното място са нещо, на което ежегодно ставаме свидетели.Според Михайлова дори да има правила за работа, работниците не са запознати с тях достатъчно добре.

Около 50% от проверките, които Инспекцията извършва, са предварително планирани и то за цялата година. Останалите се извършват по сигнал.

"Няма сигнал, който да не е проверен. Сигналите са анонимни. Време е хората да преодолеят страховете си, че ще загубят работата си. Работникът трябва да диктува исканията си по-свободно и с повече кураж" заяви още Михайлова.
 

Коментари Напиши коментар

12

Гoшу

преди 4 месеца

Право на балъците е да работят за хляба си и за джипа на шефа с красивата к*рва до него :))))))))))))

11

1000 лева

преди 4 месеца

Вие гледали ли сте по телевизията дебат между синдикати и работодатели...!? Пълен фарс!
"Работодателя", който е рафинирана гарга излъчена от лобито на "новите бизнесмени" идва подплатен най-вече с пари.. след това с арогантност, самонадеяност, самочувствие, недосегаемост..
Синдиката, в случая изглeжда като случайно попаднал там, просто за да стане дебата пред камерата и да изглежда по-демократичен..

10

Гацо Бацо

преди 4 месеца

На Запад ако подадеш сигнал си защитет определен срок !А в БГ как е .....