Снимка: Reuters

Горивата в България са най-евтините в Европа и поскъпват със същите трендове, с които се увеличава цената им в ЕС, коментира пред "Труд" експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев по повод организираните протести в страната срещу високите цени на горивата.

Данните наистина показват, че у нас дизелът и бензинът бъркат най-малко в джоба ни и са поскъпнали дори по-малко в сравнение с горивата в останалите европейски държави.

Увеличението на цената се дължи на поскъпването на суровия петрол, което доведе до 10-12% ръст на горивата у нас и в ЕС, обясни Бенчев.

Още по темата

"Петролът е борсов продукт и не може да се използва за социална политика", настоя експертът.

Той припомни, че 60% от цената на крайния продукт, който зареждаме по бензиностанциите в страната, се дължи на акцизите и данъците при формиране на цената. И тези средства влизат в бюджета на страната.

Държавата обаче не може да намали нивата им, защото и към момента акцизите върху горивата у нас са най-ниските в Европа, обясни Бенчев.

Евентуална промяна на начислявания данък също би била изключително трудна. Въпреки че у нас горивата се облагат с 20% ДДС, а в Люксембург например с 4-5 % ДДС, цените у нас са дори малко по-евтини, разясни експертът.

"Разликите в цените на бензина и на дизела в страната се дължат на транспортните разходи при формирането на продажната стойност на продукта", обясни Бенчев.

В Северна България логистичните бази са много по-малко в сравнение с Южна България, затова и в градове като Велико Търново при определяне на продажната цена се включват и разходите за зареждане с автомобилните цистерни, разясни той.

Според експерта на асоциацията не се очаква цените на бензина и дизела да стигнат нива от 2,60-2,70 лева за литър. През последните 10 дни цената на горивата върви надолу, но дали този тренд ще се запази зависи от решението на 4-ти ноември на американския президент Доналд Тръмп за това какви санкции ще бъдат наложени на Иран.

Ако бъде ограничен износът на петрол от тази страна, това не може да не се отрази на световните пазари, въпреки че Саудитска Арабия е заявила готовност да увеличи своите доставки и така евентуално да компенсира дела на иранския петрол. От голямо значение е и дали най-големият потребител на ирански петрол в света – Индия, ще спази санкциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase