Снимка: Dnes.bg

Още по темата
Днес социалните партньори обсъдиха с властта заложените параметри на документа. Обсъдени бяха също бюджетите на здравната каса и този на общественото осигуряване. Работодателите не подкрепят увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв.

"Разширяването в посока нагоре в облагаема част засяга в съотношение 40/60 както бизнеса с 60 единици, така и този, който получава този доход с 40 единици. Хората с този вид възнаграждения са едри капиталисти. Една част от тези възнаграждения се получават от хора от IT сектора, друга от дребни предприемачи и от висококвалифицирани служители", обясни в "Денят ON AIR" Румен Радев зам.-председателят на УС на АИКБ.

Още по темата

Бюджетът на държавата за догодина, който Тристранния съвет обсъди днес, отново скара бизнеса и синдикатите

"Хубаво е, че се чуват диалози. Няма как да установим какво мисли наш партньор, ако не чуем неговата позиция. Идеята обаче е тези позиции да се излагат аргументирано, смислено и без излишни емоции", коментира Радев.

Той отбеляза положителните качества на проектобюджета за 2019 г. Според него прогнозата за ръст е реалистична и смята, че е възможен и по-сериозен ръст от 3,7. По неговите думи трябва да се реформират нереформираните сектори като енергетиката. Друго добро нещо е увеличаването на ниво в абсолютна стойност на консолидираната фискална програма.

Заместник-председателят на УС на АИКБ обясни, че бизнесът и синдикатите имат различия относно предразпределителната роля на бюджета. За тях е много ниска, а ние се радваме на това, посочи Радев пред Bulgaria ON AIR.

"От какво имаме нужда, за да прогресираме и да имаме по-добри възнаграждения - високи технологии, висока производителност, която не минава само през физическото усилие на работника, а през инвестиране в качествено обурудване, в добри мениджъри, в разумни и рационални собственици", заяви той.

Той коментира и отношенията между бизнеса и образованието.

"Ние вече сме влезли в професионалните училища. Опитваме се от доста време да работим заедно, но не става толкова просто, тъй като минава през одобрение на училищните програми", обясни зам.-председателят на УС на АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase