Снимка: Reuters

Тялото на убития журналист Джамал Кашоги е било открито в резиденцията на саудитския генерален консул в Истанбул. Това съобщи за РИА Новости председателят на турската партия „Ватан“ Догу Перинчек.

"Надеждни източници от службата за сигурност в Истанбул ми съобщиха, че тялото на Кашоги е било открито в кладенец, намиращ се в градина на територията на резиденцията на саудитския генерален консул", каза Перинчек.

Турското издание "Хаберлер" обаче цитира Догу Пeринчек, че части от тялото на Кашоги са били открити в кладенец на територията на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. По думите на Пeринчек "турските сили за сигурност са извършили обиски в консулството и са извадили части от тялото в кладенец, намиращ се във вътрешния двор".

Според изданието "Айдънлък" обаче става дума за територията на резиденцията на саудитския генерален консул, намираща се на няколкостотин метра от сградата на генералното консулство, пише ТАСС.

Официално потвърждение на информацията засега няма.

По-рано медии съобщиха, че тялото на журналиста е било завито в килим, изнесен от с дипломатически автомобил от консулството и предадено на "местен съратник" - жител на Истанбул.

Още по темата

Кашоги беше наблюдател в американския вестник "Вашингтон пост" и от 2017 г. живееше в САЩ. Той изчезна на 2 октомври, след като влезе в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

В продължение на повече от две седмици ръководството на дипломатическата мисия твърдеше, че журналистът е напуснал сградата. През нощта срещу събота държавните медии в Саудитска Арабия разпространиха съобщение на главната прокуратура на страната за това, че Кашоги е мъртъв, а смъртта му е резултат от случаен скандал със служители на консулството.

По случая са задържани 18 души. Саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че престъпниците са "превишили правомощията си". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase