Снимка: БТА

Турската полиция разследва твърдения, че може да е била използвана киселина, за да бъде разтворен евентуалният труп на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги, така че да бъде прикрито предполагаемото му убийство, пише "Хюриет дейли нюз".

Според публикация в новинарския сайт "Хабертюрк" тези твърдения се разглеждат сериозно от полицията и разузнавателната служба на Турция МИТ.

Още по темата

Съмнения, че саудитците в консулството в Истанбул вече са се отървали от трупа, бяха изказани по-рано от Туран Къшлакчъ, председател на Турско-арабската медийна асоциация и приятел на саудитеца.

"Полицията и МИТ разглеждат това твърдение сериозно. Те разследват дали трупът на Кашоги не е бил разтворен в киселина", пише "Хабертюрк".

Турция и Саудитска Арабия се очаква днес да извършат съвместна "инспекция" на саудитското консулство в Истанбул, съобщи източник от турското външно министерство.

Такъв обиск представлява извънредно събитие, като се има предвид, че консулствата и посолствата се ползват с неприкосновеност по силата на Виенската конвенция. Остава неясно обаче какви доказателства, ако изобщо има такива, биха останали след двете седмици, изминали от изчезването на журналиста, посочва Асошиейтед прес.

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Турските власти и годеницата му заявиха, че той така и не е излязъл от там.

Има подозрения, че Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит.

Саудитска делегация пристигна преди дни в Турция за съвместно разследване на изчезването на Кашоги. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase