Снимка: Колаж Facebook

Българските власти трябва да отговорят на запитване на германската прокуратура дали затворите у нас отговарят на минималните европейски стандарти.

Още по темата
Едва тогава ще се вземе окончателното решение за екстрадацията на Северин Красимиров, каза пред "24 часа“ говорителят на прокуратурата в град Целе Бернд Колкмайер.

"Има европейски стандарти като минимален размер на килията, условия в нея и така нататък, очакваме българските власти да ни пратят потвърждение, че затворите ги изпълняват и ще се произнесем“, заяви той.

Планът на прокуратурата е бил това да стане до края на деня, но писмото от България, удостоверяващо европейските стандарти на затворите, не бе пристигнало до 15,30 часа.

Майката на Северин пък призна пред Нова телевизия, че синът й се страхува, че ще бъде убит в български затвор и е поискал да го съдят в Германия.

Според нея той е невменяем.

Северин е дал информация за случая пред съда. Той се е съгласил на опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България. Това означава, че ако всички документи са налице, той ще бъде върнат до 10 дни.

Какво точно е казал и дали задържаният е признал или отрекъл престъплението председателят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не уточни.

"Той даде информация по този въпрос“, каза Вирт, без да дава подробности.

Германските власти очакват да пристигне европейската заповед за арест, за да задвижат процедурата. Тъй като става дума за съдебни решения и защита и на правата на обвинения, това все пак ще отнеме известно време, разясниха от съда. Днес съд в Целе ще гледа и мярката за неотклонение на заподозрения.

Коментари Напиши коментар

257

Анонимен_777

преди 7 месеца

Още един ярък пример защо Евро-Атлантическата либерална политика е обречена на провал... - Германия е по-загрижена за съдбата на отвратителен убиец, извършил потресаващо престъпление, отколкото за изпълнението на сурова присъда... Германия просто ОТКАЗВА да разбре че сляпата защита на малцинствата отчуждава мнозинствата...

256

НА ВАШЕТО ПИТАНЕ

преди 7 месеца

НИЕ ВИ ОТГОВАРЯМЕ - Не , не са европейски, но можем да го командироваме в ЧЕРНИЯ ДЕЛФИН
Там условията не само са европейски , но и службата се носи по УСТАВ.

255

Анонимен

преди 7 месеца

До info.info
Тези които питат са тези които са хванали убиеца. Ако не бяха те щяхме още да го търсим и ако искат могат да не го изпращат обратно в България.