Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите предизвикателства пред здравеопазването. Носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина са американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо, които откриват метод за борба с коварното заболяване чрез имунната система.

Двамата поотделно са изучавали протеини, които блокират имунната система и как те могат да бъдат освободени, така че тя да бъде активирана срещу тумори.

Има ли светлина в тунела за раково болните - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на д-р Стефан Константинов – директор на УСБАЛ по онкология.

"Досега имаше три начина за лечение на рака - хирургия, лъчетерапия и химиотерапия. Туморът най-общо представлява група клетки, които безконтролно се размножават. Ние даваме лекарства, за да спрем това размножаване. Това, което правят двамата учени, е да намерят съвсем различен начин на действие", сподели Константинов.

Когато тумор се образува в организма, имунната система го тълкува като нещо свое, а това я прави неефикасна.
По думите на Стефан Константинов откритето е свързано с намирането на естествените механизми, които стимулират или забяват имунната система на човека.

Редица статистики казват, че болните у нас са всъщност късно диагностицирани. Къде е България по отношение на лечението и ранната диагностика на раковите заболявания?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase