Снимка: Reuters
fallback

Ново земетресение предизвика паника, разтърсвайки днес индонезийския град Палу, опустошен от земетресение и цунами миналия месец, предаде ДПА.

Oще по темата

Земетресението с магнитуд 5,2 е усетено около 21:15 ч. по Гринуич снощи, на дълбочина от 10 км. Епицентърът бил на дълбочина от 10 километра от остров Сулавеси, съобщи говорител на Националната агенция за борба с бедствията на Индонезия, цитиран от БТА.

Продължилото пет секунди земетресение накара местни жители да избягат от домовете си.

1948 души загинаха при земетресението с магнитуд 7,5 на 28 септември и представители на властите се опасяват, че може да има още стотици затрупани.

Индонезийският учен Гегар Прасетя от години заяви, че от години е предупреждавал, че районът около залива Палу е изложена на опасност от тежка катастрофа при очаквано ново земетресение поради комбинация от редица неблагоприятни фактори.

Той се е срещнал с местни жители и правителствени служители, за да се опита да обясни заплахата. През 2012 г. правителството създаде карта, показваща големи райони от 380-хилядния град Палу, които са изложени на засилена заплаха.

В съпътстващия доклад се препоръчваха мерки за намаляване на последиците и строеж на жилища и индустриални обекти в по-малко опасните райони.

Сега правителството трябва да вземе мерки за намаляване на риска преди следващото бедствие, предупреждава Прасетя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback