Снимка: Pixabay
fallback

Полът – изненада... Много родители избират да научат новината на финала, която да им бъде сервирана в деня на раждането. Някои семейства, обаче, не могат да изчакат. Вълнението им е толкова голямо, че бъдещите родители искат да разберат дали мъничето в корема на майката е момче или момиче и то при първа възможност. Така много по-лесно ще могат да изберат цвят на стаята, дрешки, име...

Съществува, обаче, и друга възможност. Не само да разбереш полът на детето си, но и да го избереш. А това, от своя страна, е напълно нелегално в някои държави, и то в Европа.

Половият подбор на ембриона се извършва чрез процедура, наречена Предимплантационна генетична диагностика или PGD. На практика това позволява ранно диагностициране на генетично заболяване в ембриона при двойки, които са носители или пък са изложени на висок риск от предаване на генетичното заболяване на децата си.

Самият метод е приложен за пръв път през 1990 г. и е най-ранната форма на пренатална диагностика по време на бременността, което позволява да се установят аномалии в плода.

PGD се използва при ин витро процедурите. Преди ембрионът да бъде вкаран в матката, лекарите проверяват дали има някаква опасност той да развие генетично заболяване и така прекратяват своевременно бъдещи усложнения при бременността.

Методът се използва обикновено при жени, които няколкократно са претърпели спонтанен аборт, ин витро процедурата е била неуспешна или пък са на възраст над 35 г.

При ин витро се имплантират няколко ембриона, за да може шансовете процедурата да е успешна да се увеличат максимално и все пак някой от ембрионите да успее да се развие. Ако, обаче, при PGD всички ембриони (и мъжките и женските) се окажат напълно здрави, то родителите теоретично могат да изберат какво дете искат – момиченце или момченце.

Въпросната процедура, обаче, не е легална навсякъде. Някои хора са на мнение, че половата селекция е неетична, ако не е направена поради медицински съображения.

Според закон на Великобритания, приет през 2008 г., половата селекция не е позволена, ако не е направена от медицински съображения.

Затова на някои двойки им се налага да пътуват до частни клиники в чужбина, които позволяват това да бъде направено.

Причините за половия подбор при семействата могат да бъдат различни. Освен от чисто здравни съображения, то социокултурни фактори на средата също могат да изиграят много важна роля. Много азиатски семейства, например, предпочитат да имат момчета, които да продължат рода.

Въпреки че половата селекция не е легална във Великобритания, изглежда все пак се прилага на територията на Обединеното кралство в някои частни клиники.

Разследване на "Дейли мейл" разкрива как консултант от Националната служба по здравеопазване в страната е взимал солени пари от семейните двойки, за да им помогне да изберат пола на детето си. Той е един от онези, които решават да прескочат закона.

Лекарите си уговаряли предварителни срещи с пациентите в частни клиники, преди да ги насочат към медицински центрове в чужбина, които предлагат процедурата. Така стотици двойки плащат близо 14 000 паунда, за да получат възможността да изберат пола на детето си.

Трима заловени медици са записани на скрита камера, как дават съвет на своите пациенти да не се консултират с личните си лекари, защото това нямало да доведе до нищо добро.

Един от консултантите дори споделя пред скритата камера как шефът на болницата "би получил инфаркт", ако разбере за частните срещи.

Половата селекция се извършва свободно на територията на САЩ, макар и процедурата да струва скъпо и много двойки биха могли да отидат в клиника в чужбина, за да се подложат на PGD.

Известни звездни двойки, сред които музикалният изпълнител Джон Ледженд и съпругата му Кристин Тийгън признават, че са отишли в частна клиника и са платили за PGD, за да имат момиченце.

Британската телевизионна звезда Даниел Лойд, която е майка на четири момчета, признава, че също е прибегнала към процедурата, за да има момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 5 години

полът на второто ви дете по ваш избор

25

Анонимен

преди 5 години

До АнонимеНПовечето хора са зли и не трбява, нито да се размножават, нито да гледат чужди деца ..

24

Sasho

преди 5 години

1) Daily mail2) Това си го има от много години3) Защо ни занимават с глупости?

fallback