fallback


С изключително ниска избирателна активност завърши първият ден от референдума в Румъния за промяна на дефиницията за семейство в конституцията на страната.

Гражданите на северната ни съседка настояват във върховния закон да бъде записано, че семейството се основава на брак между мъж и жена, а не както е досега - между съпрузи. Гласуването продължава и днес, предава Bulgaria ON AIR.

Право на глас в допитването, организирано от гражданското движение "Коалиция за семейството", имат 19 млн. румънци. Под предложението на коалицията се подписаха 3 милиона румънци и след внасянето му в парламента, конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна.
Oще по темата


Правозащитни организации призовават хората да бойкотират референдума, който според тях ще тласне страната по пътя на популизма. Против провеждането му е и румънската православна църква.

По-голямата част от опозицията се включва в предизборната кампания с призив да се гласува с "да". Допитването е определяно като важен тест за румънската демокрация и представителен вот за популярността на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Според анализатори допитването ще има сравнително малък ефект, тъй като еднополовите бракове в Румъния не са законни. Критици на управляващата социалдемократическа партия обаче смятат, че референдумът е опит за отклоняване на вниманието от обвиненията в корупция.

За да бъдат признати резултатите от вота за валидни, трябва да гласуват най-малко 30% от имащите право на глас или около 5 млн. гласоподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Тоест референдума е невалиден и което е по-зле излишен защото в Румъния винаги еднополови бракове са били незаконни.Тоест какво беше това.Опит на правителството да отвлече внимднието от протестите корупцията конфликта на институциите и полицейското насилие по време на протеста но не им се получи това е послание до всички тоталитаристи спрете да ни баламосвате с *** и бежанци не ви щем диктатурата искаме пряка народна демокрация подавайте си оставките и не се правете на бавноразвиващи.

9

Анонимен

преди 5 години

Това трябва да се направи и в България. Семейството Е ЕДИНИЦА, ОСНОВАНА НА СЪЮЗ ИЛИ БРАК МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА! Съюзите между *** - алтерирани еднополови съюества не могат да бъдат семейство. Да си измислят друго има, както са си исмислили друга сексуална ориентация, различна от нормалната. А феминистките да ходят да си го патракяват!

8

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен6Естествено, че няма да стигне до пенсия.Вие сегашните пенсионери отдавна ще сте изплюскали и изакали парите за неговата пенсия.

fallback