Снимка: БТА
fallback

Латвийската проруска партия "Съгласие", която редовно се очертава като най-голямата в страната, но никога не влиза в управлението, изглежда отново печели най-много гласове в парламентарните избори, които се проведоха днес.

Проевропейските партии обаче отчитат силно увеличаване на подкрепата, според екзитпол на Латвийската телевизия, цитиран от Ройтерс.

Според екзитпола "Съгласие" получава 19,4 на сто от гласовете, а Съюз "Зелени и фермери" на премиера Марис Кучинскис - 9,7 на сто. За популистката KPV.LV са гласували 11,5 на сто от избирателите, участвали в изборите.

Либералната партия "Развитие/За" взима 13,4 на сто, а консервативното Национално обединение "Всичко за Латвия!" - 12,6 на сто. И двете партии защитават силни проевропейски позиции.

Управляващата в момента коалиция обединява партиите "Единство" (Е), партия Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ" (НО) и Съюз "Зелени и фермери" (СЗФ), които заедно получават 29,2 на сто от гласовете. Това означава, че ще трябва да привлекат поне още един коалиционен партньор, за да сформират правителство на мнозинството.

Латвия има около 1,9 милиона граждани, от които право на глас имат близо 1,5 милиона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Подло и коварно

преди 5 години

Другари от ЕС, Ройтерс и НАТО, свирете тревога! Купете си храна, вода и свещи за две седмици! Червената армия се е скрила под креватите ви. Руснаците идват! Руснаците ще нападнат България! Руският държавен балет на лед Санкт Петербург, ще има представления в България! И още по-лошо! Руският държавен балет на лед ще представи комунистическия балет "Лебедово езеро"! Подло и коварно! През декември!

42

Въпроси има ли?

преди 5 години

На бюрото на Путин в Кремъл има клавиатура и на всяко копче е написано името на някой политик. Когато Путин иска да се намеси в световната политика, на Путин му е достатъчно само да натисне копчето със съответното име на неговия човек или партия! Например, Путин натиска копчето на партия "Съгласие" и тя моментално печели изборите във вече бившата държава Латвия. Въпроси има ли?

41

свобода от руско иго

преди 5 години

3 март 1918г. Денят на победата на България над БолшевишкаРусияТози договор е тежък за Русия, която губи 1 милион кв. км територия и 60милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура,част от които получава и България. Благодарение на това развитие ПОЛУЧАВАТСВОБОДАТА ОТ РУСКО ИГО Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландияизлизат от Руската империя и възстановяват своята държавност. Турция получаватеритории в района на Батуми и Източен Анадол.

fallback