Снимка: архив Reuters

Прокуратурата в Горна Оряховица разследва случай на сексуално посегателство върху петокласничка от възрастен мъж в Лясковец, която е родила дете преди месец.

За случая разказва нейния брат Християн пред "Труд". Жертвата е от многолюдно ромско семейство с 12 деца.

До напредването на бремеността си момичето е учело в средното училище в града. Според брат й, момичето не съобщило за случая и крило бременността си до април, когато девойката получила болки в корема и повръщане. Близките й я завели тогава в Спешна помощ в железничарския град, където станало ясно, че е бременна. Оказало се, че плодът е на 6 месеца.

По думите на 29-годишния Християн чак тогава било установено, че през зимата сестра му била пресрещната на улицата в Лясковец, завлечена в една къща, където била пребита и изнасилена от мъж на около 60 години. Тогава обаче петокласничката не успяла да разкаже драматичната история, тъй като е глухоняма и със средна степен на умствена изостаналост. С нея обаче успявала да комуникира единствено майка й, която я разпитвала защо е удряна, но ученичката мълчала.

Веднага след като се разбрало какво точно се е случило, роднините на детето депозирали жалба в полицията в Горна Оряховица. Пред полицаи и дознатели петокласничката показала къщата на насилника в Лясковец. По думите на брата става дума за мъж от богат ромски клан.

Семейството на насиленото момиче наело и адвокат от Горна Оряховица, провели се неколкократно срещи със служители на отдел "Закрила на детето" и психолози.

Ученичката била спряна от училище и изкарала бременността си до деветия месец вкъщи, скрита от чужди очи. В началото на септември тя родила във великотърновската болница здраво момиченце.

След намесата на социалните работници от отдел "Закрила на детето", бебето било дадено за осиновяване и дори вече е настанено в приемно семейство в Бяла.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.151 от НК за съвъкупление с малолетно лице, но без проявено насилие. По казуса е разпоредена експертиза за установяване кой е бащата на новороденото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase