Снимка: архив, Reuters
fallback

Армията на Македония е малобройна, изпитва недостиг на техника и оборудване, слабо приспособена е за прехвърляне на големи разстояния. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче не скри радостта си, научавайки резултатите от проведения в неделя референдум в Македония, пише РИА Новости.

Как в Русия коментират интереса на Северноатлантическия алианс към Македония?

Oще по темата

"НАТО се нуждае от Македония, за да може организацията да се почувства динамично развиваща се – смята генералният директор на руския Център за политическа информация Алексей Мухин. - Македония е подтиквана да постъпи така, че в Европа да се засили американското и британското военно присъствие. За съжаление, страна след страна преминават през едно и също. НАТО взима Европа под контрол, при това в интерес на САЩ. Няма съмнения, че подобен род процеси продължават и по отношение на други страни. На ред е Украйна".

Подобна е и гледната точка на военния експерт Константин Сивков. "Ръководството на НАТО действа по своята линия, създавайки плътна „ограда“ край нашите /руските/ западни граници – обясни той пред РИА Новости. - През миналата година приеха още една балканска страна - Черна гора. По този начин алиансът отряза Сърбия, която е потенциален съюзник на Русия, от Адриатическо море.  Македония е сухопътна държава, която граничи с членки на НАТО – Гърция, България и Албания. Тоест НАТО формира единен фронт. Не изключвам Македония да стане нужна, ако изведнъж американците решат да излязат от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Тази страна ще е подходяща за разполагане на американски ракети – времето за полет до големите руски градове е съвсем малко. Възможно е там да се появят и елементи на глобалната противоракетна отбрана на САЩ".

Очевидно е, че Македония е апетитна мръвка не само за военните, но и за оръжейния бизнес, пише още РИА Новости. Техниката, по-голямата част от която е съветско и руско производство, ще трябва да бъде сменена със западно въоръжение. Частично всъщност това е направено – македонските военнослужещи отдавна използват американски автомати M4 и картечници М240, германски картечни пистолети H&K MP5, чешки пистолети CZ 75. Подмяната обаче на танковете ще струва несравнимо по-скъпо. Ще има ли Македония ресурси и желание да харчи за военно „желязо“ засега не е ясно, пише агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Аспарух

преди 5 години

Абсолютно,Македония,като и всички бивши соц.държави са нужни,като пушечно месо!!!Това и на децата сигурно е ясно,но не и на послушните политици!!!

33

палача

преди 5 години

аман от *** възхваляващи великите АМЕРИКАНЦИ поробили половината свят,смучащи като пиавици ресурсите на държавите ,унищожили всичко що е нормално за обикновения Човек,

32

Анонимен

преди 5 години

До30. Никога Москва не е имала успешно влияние в Македония. Освен по времето на Милошевич. Но това време мина и сърбите мътат нещо но нищо няма да излезе.

fallback