Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия поздрави македонците, които гласуваха за новото име на страната си на референдума вчера.

"Поздравявам тези граждани, които гласуваха на консултативния референдум и се възползваха от демократичните си свободи. Категоричният вот "Да" показва широка подкрепаза Преспанското споразумие и евроатлантическия път на страната", написа Хан в Twitter.

Още по темата

Попитан дали вотът е бил провал, след като не можа да събере нужните 50 на сто от гласовете, говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че макеонците са изразили мнението си и сега процесът трябва да продължи в парламента.

Македонският парламент трябва да ратифицира споразумението с Гърция от юни, с което Македония от БРЮМ ще започне да се нарича Република Северна Македония.

Брюксел настоява, че референдумът, в който участваха над 33% от избирателите, е консултативен и няма задължителна сила. От друга страна, фактът, че 95% от гласувалите подкрепиха промяната на имета, се тълкува като ясно изразена воля от страна на македонците процесът на одобрение да продължи в парламента.

В нарочно изявление първият дипломат на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяването Йоханес Хан заявиха, че "при мирния и демократичен вот огромното мнозинство от онези, които упражниха правото си на глас, казаха "да" на споразумението от Преспа по въпроса за името и на техния европейски път".

Според прочита на Брюксел, който съвпада с този на правителството на премиера Зоран Заев, процесът трябва да продължи в парламента и недостатъчният брой участници в референдума не слага край на процедурата.

Могерини и Хан заявяват, че вотът в македонския парламент "е историческа възможност – не само за помирение в региона, но и за решително ускоряване пътя на страната към Европейския съюз".

Те насърчават "всички политически и институционални представители" да се откажат от партийните разделения и уверяват, че европейската подкрепа за Македония няма да секне.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства изходна от референдума и призова политиците да се възползват "от тази историческа възможност".

"Вратата на НАТО е отворена, но националните процедури трябва да бъдат завършени", каза той.

Алиансът обеща на Скопие незабавна покана на членство, след като новото име бъде узаконено.

Според македонската конституция успешен референдум изисква участие на половината от избирателите. Той обаче няма задължителна, а само консултативна стойност.

Ниската избирателна активност дойде на фона на активна кампания от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за бойкот на гласуването, който в последната седмица беше подкрепен и от президента Георги Иванов, който заяви от трибуната на ООН, че няма да пусне бюлетина.

Очаква се тази вечер Заев да обяви пред народа как правителството смята да продължи, след като изискуемото участие във вота не беше постигнато. Еврокомисията увери, че към момента не е информирана, кога законът за ратификация на Преспанското споразумение ще бъде внесен в македонския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase