снимка: Ройтерс
fallback

Безработицата в България остава на рекордно ниско ниво и през август на месечна база – 5,2%, сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в понеделник. Това е най-ниското равнище на безработица от края на 2008 г.

На годишна база понижението остава по-голямо, като през август 2017 г. безработицата е бяла с цял процентен пункт по висока. Безработните у нас през осмия месец на годината са били общо 173 хил. души, или с 34 хил. по-малко в сравнение с август 2017 г.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да се понижава, достигайки 13,8%. За сравнение, това е с 0,8 пр.п. по-малко от данните за юли. На годишна база обаче се забелязва леко увеличение – от 0,2 пр.п. Общо 20 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през август на месечна база на ниво от 6,8%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,5% през август 2017 г., което е разлика от 1,3 пр.п. Това най-ниското ниво на безработицата от април 2008 г. Безработните в региона през осмия месец на годината са били общо 16,657 млн. души.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

PHP developer

преди 5 години

Безработицата пада, защото и икономиката върви. Толкова проекти за изпълнение никога не съм имал. Нужни са ми още хора, а няма - това е вече проблем. Ако успея да назнача до края на годината още 3-*** служители, то чистата ми месечна печална много ще се доближи до 50 000 лв. Това никога не е било. Помня до преди 5-6 години я вържа 3-4000 я не.

37

33 и 34

преди 5 години

Съжалявам, не позна. Гласувам за зелени партии последните 15 години :)Колкото до Боко, след като американците си избраха Тръмп, политици като ББ се оказват част от новото нормално. И това ме плаши.

36

До 33 и 34

преди 5 години

Разбрхме бе, гер6ерче, страната е цъфнала и вързала под мъдрото управление на Тиквун. Чудно защо населението намалява нито пък има наплив на чужденци към герберския рай?

fallback