Снимка: Reuters

Властите в Република Македония приветстваха гражданите в чужбина, които упражниха гласа си в референдума за преименуването на страната, въпреки опитите за сплашване.

Тази сутрин в една от социалните мрежи бяха качени снимки на гласоподаватели в македонското консулство в Мелбърн под наслов "предатели", предава БНР.

"Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония", заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми.

Македонското министерство на външните работи разкритикува опитите за влияние върху гласоподаватели в Австралия чрез различни съобщения в социалните мрежи и определи тези действия като недопустими.

Освен в Австралия днес гласуват и македонци, живеещи в Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция. Резултатите от вота им, както и от днешното гласуване на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването. То започва в 7.00 часа местно време утре, а право на участие имат над 1 милион и 800 хиляди души.

Часове преди референдума председателят на държавната изборна комисия Оливер Деркоски заяви пред агенция МИА, че са взети всички необходими технически мерки за нормалното протичане на гласуването.

Утрешното допитване се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната. Резултатът ще зададе посоката, в която ще продължат усилията за решаването на спора за името. Първа стъпка за това беше направена през юни с договора между двете страни, с който те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език - македонски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase