Снимка: Bulgaria On Air

Да се заровим в историята – как един млад човек решава да направи първото по рода си проучване на 3-вековното противоборство между Руската и Османската империя?

Александър Стоянов е автор на книгата "Руско-турските войни", която ще бъде официално представена на 10 октомври от 18:30 ч. в Народната библиотека. Трудът на историка се опитва да разгледа войните между двете империи от руската и турската перспектива.

Книгата, която е с обем над 500 страници, вече може да бъде намерена в книжарниците у нас.

Авторът пък сподели, че се е старал да няма сложни терминологии, за да могат и неспециалисти да я четат.

"Темата беше предмет на моята докторска дисертация и я разширих в рамките на книга. За мен е важно да се проучват тези важни конфликти, които са много ключови за нашата история, но някак ги изследваме от българска перспектива", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Войните между двете държави са 11 на брой. По думите му българите не са единствените важни в последните войни, а предишните войни трябва да са доста по-важни за нашата история. Авторът на книгата подчерта, че това са неща, за които не се говори достатъчно.

"Идеята на книгата е да даде историческа основа, на базата на която да се гради анализ на съвременни събития. Съюзът между Ердоган и Путин почива на дълга историческа основа", каза още Александър Стоянов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase