Снимка: Reuters, архив
fallback

Над две трети от жителите на швейцарския кантон Санкт Гален гласуваха днес на референдум в подкрепа на забрана на бурките на обществени места в техния район, предаде Франс прес, като се позова на официалните резултати.

Такава забрана е в сила в съседния кантон Тичино от юли 2016 г., припомня БТА.

Швейцарците ще могат да изразят позицията си по въпроса на национален референдум, вероятно следващата година.

Близо 67 процента от избирателите са дали днес одобрението си за текста за бурките, вече приет от регионалния парламент с подкрепата на популистката десница и центристите. Прилагането му обаче беше блокирано от

Зелените и от младежката организация на Социалистическата партия с инициативата за настоящия референдум.

Отсега нататък "всеки, който става неразпознаваем като прикрива лицето си на обществено място и така застрашава обществената сигурност, общественото спокойствие и религиозния мир, ще бъде наказван с глоба", се казва в текста.

Социалистът Фреди Феслер, който отговаря за сигурността и правосъдието в кантон Санкт Гален, разкритикува неяснотата в законодателния текст, най-вече по въпроса как да се установи, че жена с бурка представлява опасност. Пред в. "Тан" критици на мярката изразиха опасения и от "непредвидими и произволни санкции".
В Швейцария в момента няма закон, който урежда въпроса за бурките на територията на цялата страна - правителството смята, че решението за това трябва да вземат кантоните.

В Швейцария днес се проведе и национален референдум относно това развиването на мрежата от велоалеи в страната да залегне в конституцията. Според прогнозните резултати на Бернския социологически институт предложението се очаква да бъде подкрепено от около 72 процента от участниците във всенародното допитване, отбелязва ТАСС.

На друг референдум швейцарците отхвърлиха две законодателни инициативи, свързани с политиката за храните - за защитата на местните фермери и продукти, и за вноса на екологично чисти продукти, произведени съгласно швейцарските норми, посочва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Сега остава Саудитска Арабия да забрани разхождането по бански из центъра на Риад. Тия защо си не седят в шитхолите, ами някой трябва да им търпи нравите. Никой не ви иска алаходупници!

16

Анонимен

преди 5 години

Ето кои били против решението да се забранят бурките - зелените и социалистите. Така е и в цяла Европа. Нинова да си смени партията, докато не са я изключили от социалистическия интернационал от ***. Има друг вариант-тя да уволни Станишев,... ама на сън.

15

анонимен

преди 5 години

бурки не трябва да има поради съображения за сигурност - всеки по-слаб и дребен мъж може да си сложи бурка и да върши какво ли не, после *** и го търси, а друг е въпросът, че бурката потвърждава нулевата интеграция, колкото и да е толерантен човек, всичко си има граници, а на такива като османлията - някой да не го е накарал и пищов в главата да седи тук, и коклкото и да му е мъчно, ние скоро няма да изчезнем от тази земя........

fallback