Снимка: Bulgaria On Air
fallback

България отново бе поставена на последно място в ЕС. Тъжна статистика на Евростат сочи, че страната ни е с най-ниска продължителност на живота. Средната продължителност на живота у нас е 78 години за жените и 71 за мъжете.

Според Световната здравна организация основната причина за това е стресът в ежедневието, който е по-голям патогенен фактор дори от пушенето. Освен това, друга причина за ниската продължителност на живота в страната са обездвижването и нерационалното хранене.

Има ли тайна рецепта за дълголетието?

"Храната е избор и човек трябва спрямо неговите необходимости да консумира определени обеми на продукти. Количествата са тези, които са вредни. Пърженето не е толкова вредно, колкото вредно се използва вкъщи. Има много възможности тази технология да се отстрани от нашия бит", коментира от своя страна шеф Георги Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Япония е смятана за отличник, щом стане дума за продължителност на живота. Каква е тайната на дълголетието? Вижте в интервюто на Милена Енчева с председателя на Световната медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура:

"Японците с тяхната философия за живот са в мир с всичко около тях. Успели са чрез здравословното хранене, базирано на свежи продукти, да достигнат философия на хранене, която им позволява да бъдат дълголетници", обясни шеф Иванов.

Здравословното му меню включва кисело мляко, мед и ябълки. Той подчерта, че яйцата са много важен продукт, който в днешно време трябва да се консумира. И отбеляза, че хората трябва да придобият хранителна култура, да разпознават продуктите и да правят правилен избор, а не да се объркват от етикетите и цената.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Ясен

преди 5 години

Изобщо не е до храната !Човек който живее с стрес и мръсен въздух не био не най качествените продукти да консумира изобщо да не смята че ще доживее до дълголетие!

9

Анонимен

преди 5 години

Разбият ти колата, дойде изравнителната сметка за парно, уредите се трошат, защото са достигнали екплоатационен период 1 год., вдигат таксите за всичко, лекарите те препращат по 10та пътека, някаква леличка на гише те напсува, защото е станала с левия крак, въздухът е кошмар, съседа кърти банята, и някаква джебчийка ти свие портфейла, обядът ти е сандвич, а продавача си обърсва *** с ръката,с която бърка после в краставичките.. отивам да си хапна една Ябълка, за да доживея до 110г.

8

Анонимен

преди 5 години

Японците днес казват, че тайната е всеобщото здравно осигуряване. Преди него са имали средна 50 години, въпреки нагъването на водорасли и суши.

fallback