Снимка: pixabay.com

Улиците на Париж днес са затворени за автомобили и мотоциклети и са изцяло на разположение на пешеходците в четвъртия "Ден без автомобили", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Забраната е в сила от 10 до 17 ч. местно време и не важи за колите на спасителните служби и на хората с увреждания, за туристическите автобуси и такситата.

Целта на Деня без автомобили е публичното пространство да стане по-спокойно, по-приятно и по-малко замърсено, се посочва в сайта на парижкото кметство. То обяви в петък, че от 7 октомври четири района в центъра на Париж ще бъдат затворени за автомобили една неделя в месеца. Изключение ще правят големите пътни артерии, минаващи през тях.

По данни на кметството автомобилното движение във френската столица е намаляло с 6 процента между 2017 и 2018 г. и замърсяването на въздуха е намаляло със сходни стойности.

Кметовете на Париж Ан Идалго и на Брюксел Филип Клоз вчера предложиха да се обяви европейски ден без автомобили, напомня АФП.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Що не пуснат една анкета сред французите, да видим колко са доволни от този ден? И ако са доволни - да им забранят постоянно да карат коли, да видим тогава колко ще са доволни(90% от населението ще се изнесе от там, гаранция - ще останат само ***, инвалиди и бежанци... все "титанични икономически стълбове на държавата").

6

Анонимен

преди 4 години

Тези ни взеха за мало.умни. И какво като са спряли колите за 7 часа да не би да върнат на природата това което 50 години и отнемаха. За да върнат на природата истинският и облик трябва да се спрът чадещите заводи. Автомобилите ДВГ и да се инвестира в чисто производство и водородни двигатели. Всичко друго е маитап на голо д..упе.

5

Реалист

преди 4 години

Париж е пренаселен - 21 хиляди и нещи човека на квадратен километър - 10 пъти по-гъсто населен от София. Затова там имат проблеми с многото автомобили, а в София такъв проблем няма. Е, вярно е, че фандъкова се опитва да създаде подобен проблем и в София, като влошава непрекъснато организацията на движението и паркирането в София, но колите са доста малко и не успява.