Си Цзинпин и Владимир Путин. Снимка: Reuters
fallback

Отношенията между Москва и Пекин в сфери от политиката до сигурността и отбраната се основават на доверието помежду им, заяви руският президент Владимир Путин пред китайския си колега Си Цзинпин.

Путин каза това преди преговори със Си Цзинпин в кулоарите на икономическия форум в град Владивосток, в руския Далечен изток, пише Ройтерс.

Преговорите съвпадат с началото на най-големите руски военни маневри от разпадането на Съветския съюз, в които участва и Китай.

В маневрите участват близо 300 000 души. Китайски войници са представени всички видове войски, отбелязва Франс прес.

Oще по темата

НАТО определи маневрите като репетиция за голям конфликт. "Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време, на по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие", заяви Дилън Уайт, говорител на Алианса, цитиран от АФП.

Огромните маневри с участието на китайската и на монголската армия са наречени "Восток-2018" ("Изток-2018") и ще продължат до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток. Днешният ден ще бъде посветен на разполагането на войските. Утре ще извършат учения за противовъздушна отбрана, а основното събитие ще е в четвъртък, съобщава руското министерство на отбраната, без да съобщи повече подробности.

Очаква се руският президент, който е във Владивосток заради икономическия форум, да посети маневрите, протичащи в контекста на постоянно напрежение със западните страни, украинската криза, конфликта в Сирия и постоянни обвинения за намеса в политиката на Запада.

Според руската армия тази демонстрация на сила е подобна на маневрите "Запад-81", в които преди близо 40 години участваха между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа. Това бяха най-големите военни маневри, организирани през съветската епоха, припомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

До №57

преди 5 години

До Ха-хаДележ на Сибир няма да има. Да не би Русия да развива инфраструктура, индустрия, университети, гигантски мостове, за да ги подари на Китай? Владивосток, Благовещенск, Комсомолск на Амур, Чита, Иркутск и т.н., все едно не знаеш къде са! Китай получи огромна концесия за гора, получава газ и нефт и най-важното е поканен да експлоатира участъци от руския шелф в Северния ледовит океан! Да видим кой ще оспори тези акватории на РФ с нейните 45 ледоразбивача, военни бази, полярни войски, летища

56

ТHE Патриот

преди 5 години

Лидерите на нормалният свят не на "цивилизованият" :)

55

Ха-ха

преди 5 години

Много ясно,че любов тука няма,ама има общ враг-САЩ,който е заплаха за съществуването и на Русия и на Китай.Така че ако ще има дележ на Сибир(нещо напълно възможно),то той ще е чак когато САЩ престанат да бъдат заплаха,поне за Китай.

fallback