Снимка: Булфото, архив
fallback

Намалява броят на собствениците, които нелегално отдават жилищата си под наем, но делът им продължава да бъде стряскащ. Според Константин Пандов от посредническата агенция "ЕППИ", сега броят е им е над 50% от общия или всеки втори. Допреди години делът е бил много по-голям и е достигал 90%, пише "Монитор".

"С въвеждането на плоския данък от 10 на сто, който е много по-малък от преди, постепенно броят им започна да намалява. Навремето данъкът за сумите, получени от наеми, се изчисляваше по скалата на доходите и понякога надвишаваше и 30%. Сега има по-голяма възможност собствениците да имат реални и легални доходи", добави Пандов.

Oще по темата

Мая Иванова от агенция "Явлена" също потвърди, че над половината от наемодателите не декларират приходите си от наеми, въпреки че немалко от тях имат сключен договор със своите квартиранти. По думите й това става отчасти ясно, след като собствениците откажат да посочат банкова сметка в договора за наем. Другият признак е, когато наемодателите не желаят да сключват договори с фирми.

Наско Атанасов от "Виктория инвест" обясни, че на имотните брокери не е работа да следят дали хазяите, с които работят, си декларират доходите от наем в данъчното.

"В момента няма задължение договорът за наем да бъде обявяван, както беше преди. Това се прави в данъчната декларация. За апартаментите, които са оставени от собственици, живеещи най-често в чужбина, всичко се декларира. Като в някои случаи от агенциите имат пълномощно да подават данъчните декларации за това", добави Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 5 години

С други думи, има и патологични нахални хора, които се опитват да изтръгнат пари от имотните сделки. Не ми се вярва тази да се е регистрирала някъде официално като брокерка и да плаща данъци.

40

Самодейниброкери- 3

преди 5 години

Изтъкнала аргумента "Ако аз не ви бях казала, че наоколо и други дават квартири, Вие нямаше да търсите тук!" Човекът й казал да си гледа работата, защото сам е търсил по обяви, пуснати от наемодатели.Нахалницата го проследила, видяла в кой вход влиза, разпитала и цъфнала при хазяите му, да иска комисиона и от тях.И на тях казала"Ако аз не му бях казала, че наоколо дават жилища под наем,той нямаше да ви намери." Но и те, естествено, й казали, че сами са си пуснали обява. Тя се опитала да се кара

39

Самодейни брокери- 2

преди 5 години

Така се обадила на някакъв мъж, търсещ квартира в нашия район и го завела в съседен блок, но той не харесал квартирата. Тя му казала, че знае, че и други хора дават жилища наоколо и ще продължи да му търси, но той отказал да ползва услугите й. След време го видяла неколкократно по улиците наоколо и го спряла, предлагайки му да му покаже друга квартира, но той й казал, че вече си е наел. Кой ви я намери? Отговорил, че си я е намерил сам. Тогава тя му поискала комисиона с аргумента /продълж./

fallback