Снимка: Reuters
fallback

Лидерката на украинската партия "Отечество" ("Батькивщина") и бивша министър-председателка Юлия Тимошенко обяви кандидатурата си за президент на Украйна.

Президентските избори в Украйна са насрочени за 31 март 2019 година, предава БНР.

В съобщение на партията се казва, че "Отечество" няма да се обединява с други политически субекти и че ще яви на изборите самостоятелно.

"Няма да поддържаме друг кандидат и аз със сигурност ще се кандидатирам", заявява на своя сайт Тимошенко, която води в социологическите проучвания.

Според социологически данни от началото на август бившата министър-председателка би получила 17,7% от гласовете, а следващият вероятен кандидат – бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко – е на 7 на сто от нея.

За действащия държавен глава Петро Порошенко биха гласували 8,3 на сто от украинските избиратели.

Юлия Тимошенко беше министър-председател на Украйна за кратко през 2006 и след това от 2007 до 2010 година.

От 2010 г. срещу нея текат съдебни разследвания и на 5 август 2011 г. тя бе арестувана, а на 11 октомври 2011 г. – осъдена на 7 години затвор по дело за превишаване на власт и служебни пълномощия, по време на сключването на договорите с Русия за доставка на газ през януари 2009 г.

Освободена е по решение на украинския парламент на 22 февруари 2014.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 30"Украйна в НАТО."---Така казват в Диспансера на 4-ти километър. Всички пациенти са "за". :)

29

Анонимен

преди 5 години

Тази не беше ли тежко болна? Не трябваше ли да ходи в Европа за тежка операция? Или бе само повод по нареждане на САЩ, Европа да постави неизпълними изисквания към Янукович и последвалия "Майдан"? Тази след като излезе в цетущо здраве от затвора не призова ли за паравоенни формирования за саморазправа с руснаците в Украйна? Световната демократична общност проявява много странно отношение към Украйна, Косово, Саудитска Арабия и Обедининети арабски емирства.

28

маклин

преди 5 години

Да се оправят,малко са нашите грижи,та да мислим и за тях ! Само да вметна че Украйна може да даде на света...только одни пизди.

fallback