Снимка: БТА

Майката на починалия на 81 г. американски сенатор Джон Маккейн - 106-годишната Роберта Маккейн, се очаква да присъства на траурната церемония за сина си във Вашингтон и на погребението му във военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд в края на седмицата, съобщи Асошиейтед прес.

Веднъж тя каза, че средното й дете, което тя нарече "Джони", обичал да я дава като пример "колко дълго се надява той да живее". Сега обаче тя скърби за него, вместо да е обратното, отбелязва АП. Макар и със затруднени движения в резултат на инсулт, тя се кани да изпрати сина си, починал от мозъчен тумор, в последния му път.

Майката на забележителния сенатор - ветеран и бивш военнопленник от войната във Виетнам, е снаха и съпруга на адмирали от флота и животът й е пълен с пътешествия и приключения. Сенаторът пише в една от книгите си за нея, че самата тя е била възпитана като "силна и решителна жена, която винаги се е радвала на живота и се е опитвала да вземе максимума от възможностите, които той й е предложил". "Благодарен съм й за силата, на която тя ме научи с примера си", отбелязва синът.

Тя се оженва за моряка Джон Маккейн-старши, който по-късно става адмирал - също като своя баща, и споделя всички житейски несгоди с него, раждайки му и три деца. Тя е в Лондон, когато изживява ужаса, научавайки за свалянето на самолета на сина й над Виетнам, а когато по-късно разбира, че той е останал жив и е военнопленник, това е "най-добрата новина, която съм получавала през живота си".

Роберта, макар и вече на преклонна възраст, взема активно участие в кандидат-президентската кампания на сина си през 2008 г., пътува с него и говори пред многолюдна публика, като демонстрира находчивост и духовитост.
Роберта Маккейн и сестра й - идентична близначка - Роуена Райт, починала през 2011 г., често са пътували заедно по света. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase