Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко дни след трагедията на пътя край Своге, където автобус падна в дере и 17 души загинаха, на заседание в Министерския съвет правителството реши да бори войната по пътищата със създаването на нов орган, който да поеме контрола и политиките в областта на пътната безопасност. Бившият началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев обаче беше категоричен, че се надява това да не стане.

Още по темата

"Действително е твърде безсмислено да се създава още администрация. Преди повече от 20 години имаше подобен орган, който беше Централна комисия по безопасността на движението и загиналите бяха два пъти повече от сега", каза Стратиев в студиото на "Денят ON AIR".

Бившият началник на "Пътна полиция" дори попита какво би правил такъв евентуален орган, в трагичен случай като този от края на миналата седмица край Своге.

"Този орган е излишен, той е просто да се замаже ситуацията, за да се каже, че нещо се прави за тази безопасност без реално това да се случи", настоя Алекси Стратиев пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен също, че повече резултат в борбата с жертвите на пътя ще има, ако новият Закон за движение по пътищата бъде написан правилно и добре.

Освен това, според Стратиев, трябва в законодателството да се вкарат и санкции за хора от приемателни комисии и пътни органи, които също имат отношение към пътните произшествия и жертвите.

По думите му това трябва да остане като извод от трагедията край Своге.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase