Събота, 17:12 часа, следобед, звъни телефонът на 112... сигнал за тежка катастрофа със загинали край Своге.

Първа на мястото на инцидента пристига линейка на ЦСМП - Своге. Това бил единственият екип на дневна смяна в този ден, защото медицински кадри няма, съобщи Bulgaria ON AIR.

При получаването на сигнала обаче екипът бил в София с пациент, който трябвало да бъде откаран до болница. Но успели почти веднага да обърнат към Искърското дефиле и на 30-ата минута вече били на място.

Още по темата

През това време са организирани и останалите линейки от ЦСМП-София, Враца и Монтана - общо 14, които пристигали през 2-3 минути, обясни пред "24 часа" говорителят на столичната Бърза помощ Катя Сунгарска.

Тъй като при подобни тежки произшествия травмите на пострадалите са съчетани, болниците, към които те се карат, трябва да са поливалентни, а не специализирани, т.е. да могат да лекуват няколко неща.

Освен това във всички подобни критични ситуации важи правилото да се тръгне към най-близката болница - в случая "Пирогов".

През цялото време лекари са били в контакт и със завеждащия смяна в центъра, който преценява къде е най-добре да бъде откаран пациентът според състоянието му. Той е и единственият в непрекъснат контакт с болниците и може да пренасочи линейките, ако някъде няма готовност да поемат ранения, поясни Сунгарска.

Въпреки мобилизацията на толкова много екипи спешните медици са успели да обслужат и всички други сигнали на нуждаещи се в София. На работното си място останал и един от диспечерите, въпреки че малко след инцидента разбрал, че сред загиналите е и неговата тъща.

Целият възможен ресурс на 4 от големите столични болници - "Пирогов", ВМА, "Света Анна" и "Царица Йоанна" - ИСУЛ, както и на Спешна помощ, бе мобилизиран в спасяването на пострадалите в кървавата катастрофа, при която загинаха 16 души и 21 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase