Снимка: архив, Reuters
fallback

Рекордно ниска за края на лятото температура - минус 8,5 градуса по Целзий - бе регистрирана тази нощ в областта Шумава, Южна Чехия. Това съобщи пред журналисти Яна Гуйслова, говорителка на националната метеорологична служба, цитирана от ТАСС.

Тя отбеляза, че нощта е била рекордно студена в по-голямата част от страната.

В цяла Чехия освен Прага температурите паднаха тази нощ под +10 градуса.

В региона около столицата, където допреди няколко дни имаше жеги и термометрите почти два месеца показваха над 20 градуса, бяха измерени едва 6,5 градуса.

Според експерти резките температурни колебания се дължат на климатични промени в Чехия, предизвикани от глобалното затопляне.

В резултат периодите на жега и суша ще бъдат по-продължителни и ще бъдат последвани от резки застудявания, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Ahoj

преди 5 години

Миналото лято бях в Чехия, началото на август имаше температури от 4-5С минимални. На всички им беше много терсене, само на мен, дето мразя летните жеги, ми беше идеално. Макар че си е странно, само на 1000 км от Бг и в разгара на лятото да си с вълнена шапка и яке. Тия големи амплитуди само в рамките на седмица не са на добре. Който е здрав се закалява, но който е с калпав имунитет е прецакан. Ще се оцелява по Дарвиновите закони, май.

15

пущиняк

преди 5 години

До аха,Че е планински масив Шумава, планински е, само че е нископланински(най-висока точка- малко над 1400м.)! Нещо и не мен не ми се вярват много тези -8,5 градуса по С ! Да е паднала температурата под нулата, обаче е напълно възможно!

14

Анонимен

преди 5 години

Ами миус 8,5 щото е глобално затопляне бе тавариши. Тя жегата деиства в минусовият диапазон. Това не го ли знаете.

fallback