Снимка: bgonair.bg

МВР и Окръжната прокуратура в Пловдив разкриха 4 нелегални фабрики за производство на цигари и една за тютюн. Те се намират в Тутракан, Горна Оряховица, Дупница и Калугерово.

В нощта на операцията тя е била работеща, оборудвана със съвременна технология, пълна с готови мастер боксове.

В ареста са задържани 23 души, като 4 от тях са освободени под гаранция, защото са съдействали на разследващите.

"Касае се за много добре организирана конспиративна дейност”, заяви наблюдаващият прокурор Георги Гешев. 

Разследването започва преди две години, когато Икономическа полиция започва проверка на двама пловдивчани с луксозни автомобили и охолен живот, но без официални доходи.
 
Фабриките били със затъмнени стъкла, собствени генератори на ток и датчици за защита от дронове. Имало стройна организация по наемане на работници и транспортиране на стоката, за да се избегнат проверки.

Иззети са 42 тона тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона лева. Той е трудно различим от този в легалните цигари.
 
"Цигарите, които се произвеждат от този тютюн, най-вероятно са били изнасяни извън територията на страната, защото там се търси по-хубаво и голямо качество на тютюна", съобщи директорът на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков.
 
Четирима души са обявени за общодържавно издирване.
 
"За разлика при наркотиците, където са големи наказанията, при приложение, че не е криминализирано приготовлението, всеки може да си произвежда цигари и ако не бъде хванат с готова продукция, няма престъпление.” , заяви окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
 
Тепърва ще се преценява дали има основание за повдигане на обвинение за  организирана престъпна група.

"В момента има бум на такива фабрики за незаконно производство на цигари и се надявам да бъдат минимализирани възможни престъпления”, каза още Попов.
 
Задържаните ги грози затвор от 2 до 8 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase