Снимка: БТА

Испанското социалистическо правителство одобри указ за ексхумирането на тленните останки на диктатора Франсиско Франко от мемориалния комплекс "Долината на падналите", за да бъдат препогребани другаде, съобщи вицепремиерът Мария дел Кармен Калво, цитирана от Франс прес.

Честваме 40-ата годишнина на демократична Испания и един стабилен и зрял конституционен ред, а те са несъвместими със съществуването в мемориала на гроб, който продължава да слави личността на Франко, подчерта на пресконференция Калво.

"В "Долината на падналите" могат да почиват само тленните останки на загиналите в Гражданската война", отбеляза тя, цитирана от Ройтерс.

Според вицепремиера ексхумирането, на което семейството на бившия диктатор остро се противопоставя, може да се извърши до края на годината.

Предстои одобреният от кабинета указ да бъде гласуван от Конгреса на депутатите (долната камара в парламента), където социалистите са малцинство.

Те обаче могат да разчитат на подкрепа от радикалната лява партия "Подемос", каталунските сепаратисти и баските социалисти, за да получат необходимото им обикновено мнозинство.

Ексхумирането на останките на Франко от мемориала, построен по негово нареждане на 50 км северозападно от Мадрид, ще е паметно събитие в Испания, която още носи обществените и политически белези от Гражданската война от 1936-1939 г., отбелязва Асошиейтед прес. (БТА)

Коментари Напиши коментар

19

Аванти, пополо!

преди 8 месеца

До Анонимен 16
Хал-хабер си нямаш за истината за "Мемориала"! Втълпяват ви, че така се заличавала кървавата битка между франкистите и републиканците. Лъжа! Това е масов гроб на измрелите и избити републиканци, който после Хенералисимото лицимерно трансформира в уж мемориал на помирението! Помирение няма ! Бандьера роса!
Това е най-мрачното място в Испания!

18

Анонимен

преди 8 месеца

До Анонимен

Пишеш глупости,не е имало телена ограда ли?!Ха!
Че нали Франко избива хората в концлагери или умират от глад там,как да е нямало телени заграждения,като е имало фашистки концлагери?.

17

Анонимен

преди 8 месеца

Франко може да е избил маса народ, главно червени терористи, но не е взел земята и поминъка на хората, та да гради някаква утопична нова обществена структура. Просто е внесъл ред в живота на хората. Хората са могли да се развиват, да пътуват, да богатеят. Не са били затворени зад телена ограда под страх от разстрел ако искат да се махнат. Имали са избора да останат или да се махнат.

При комунизма избор нямаше. Червен роб до живот. Диктатура на пролетариата, както му викаха.