Снимка: личен профил на Мартин Коук в Twitter
fallback

С мафията шега не бива и това е доказано многократно. В началото на годината словашки журналист е застрелян заради разследване, свързано с италианската мафия, а самият Роберто Савиано има поредица от книги, които разобличават тъмните сделки от дълбините на престъпния живот в Южна Италия, а и не само.

Заради дръзкото си перо журналистът живее под постоянната закрила на властите и е като номад – няма място, което да нарече "вкъщи", защото домът му са хотелските стаи.

Не всички, обаче, имат късмета на Савиано – да продължат да живеят дори с тежката смъртна присъда на мафията, когато дулото на пистолета дебне зад всеки ъгъл и само чака натискането на спусъка, който ще запрати куршума право в главите им. Дулото на пистолета, което превръща човек в Бог, който решава кой да живее и кой да умре. Търпението за Мартин Коук изтече... и куршумът го намери.

Холандия е дом на преуспяваща общност от журналисти и блогъри, които се занимават основно с отразяването на криминалния свят и тъмните сделки в страната. Именно те са и обект на постоянни заплахи от страна на мафията.

Самият Мартин Коук се занимава с продажбата на кокаин още от тийнейджърските си години, когато живее в Амстердам. Наричат го "Пелтека", заради говорните дефекти, които така и не успява да преодолее до смъртта си.  Мъжът е лежал няколко пъти в затвора, два от които за убийство.

Когато е едва на 21 застрелва свой съученик, който започнал да се меси в кокаиновия му бизнес. Няколко месеца по-късно се сбива със свой конкурент и разбива главата му с бар стол. Коук е осъден на 5 години затвор.

По време на престоя си зад решетките момчето се запознава с най-известният престъпник в страната Вилем Холеедер, осъден за отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен. Там двамата често обядват заедно.

Година след излизането на свобода Коук отново е осъден - този път за убийството на любовника на бившата си приятелка. Периодът между двете присъди е достатъчно дълъг, за да му даде възможност да разшири бизнеса си, като организира групи за проституция.

Нещо повече - дори в затвора успява да печели пари, като урежда сесии на съкилийниците си с момичета срещу заплащане. Холандската правосъдна система позволява срещите на лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, с техните интимни партньори. Така проститутките на Коук започват да правят редовни "визитации" в затвора, като се представят за приятелки на затворниците.

Когато е на 47 Коук решава да потърси прошка от обществото и от себе си и затова започва да пише. Темата му – криминалните среди. Блогърът пише за ирландските престъпни босове, наркокартелите в Мароко, заговори за убийства. Неща, в които самият той е участвал и познава като дланта си. Освен това, в затвора успява да изгради стабилни връзки и има свои собствени канали за информиране.

Парадоксално, Мартин Коук започва своя крими блог през февруари 2015 г., който предизвиква силен интерес както и в подземните среди, така и сред обикновените граждани. До 2016 г. сайтът му е посещаван над 4 милиона пъти месечно. Това води и до големи приходи от реклама.

За разлика от популярните медии, които споменават само инициали на хора от криминалния свят, Коук казва всичко – имена, връзки. И това го превръща в цел, която трябва да бъде премахната.

През 2015 г. е направен опит Мартин да бъде застрелян в дома си. Тогава колата му е направена на решето от куршумите. През 2016 г. блогърът открива поставен експлозив в автомобила си. Шест месеца по-късно на охранителни камери Коук е забелязан да напуска хотелска стая в Амстердам с друг човек. На записите се вижда как трети мъж се приближава зад него и вдига пистолет на сантиметри от тила на журналиста. Вместо да го гръмне, обаче, нападателят тръгва да бяга. Вероятната причина е заяждане на оръжието, което просто отказало да гръмне.

Мартин Коук измамил смъртта отново

Станало опасно хората да се навъртат около Коук. Животът му бил заложен на карта и всички го знаели. След няколкото опита за покушение срещу него, Мартин развил известен инстинкт за самосъхранение. Спрял да кани всички и навсякъде. Но... нещата били временно явление. Коук бил твърде опиянен от вниманието и си позволявал дръзки изказвания и действия, отправени пряко към престъпните босове. Дори се обадил на един от тях по телефона и го поканил в дома си – дал своя адрес и затворил. Създал си илюзията, че е недосегаем.

Не можеш да мамиш смъртта вечно, обаче...

На 8 декември 2016 г., точно след като към тила му е бил насочен пистолет, Коук отива в един от любимите си секс клубове, малко извън Амстердам. Прекарва там няколко часа и в 11:20 излиза от сградата. Записите от хранителните камери показват автомобил, който го чака на паркинга. Колата присвятка с фарове два пъти и Коук се качва. Дулото на пистолета се крие зад храстите и дебне.Този път пистолетът не заяжда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

До Ройтерс 12Аре стига простотии че ставате смешни.Георги Соев?!Къв е тоя клоун та знаел КОЙ кара влака?!Само няколко човека знаели?!Тоя "информираният" да не е Дон Корлеоне?!Пишете простотии които ги четат прости хора ......

13

Анонимен

преди 5 години

Законът "Омерта". Който не мълчи ще умре.Търсел си го е.

12

Ройтерс

преди 5 години

Георги Стоев беше застрелян по повод последното си интервю по масмедиите.Когато каза че не знае ,,Кой'' управлява всичките партии,и групировки.Но знае че това е един и същ човек,управляващ Политика и Мафия заедно.И разстрелите стават когато,стане късо съединение.Когато ,,ъндърграунда'' се докосне до политиката,с получава ,късо' и който е там гори.Стоев каза че това лице се знае само от 2-3 души в България,наричан ,,Човекът'',и каза че ще изкара на светло хората около него.След това интервю..адио

fallback