Общ преглед

Властите във Венецуела въвеждат от понеделник редица мерки за борба с голямата икономическа криза, обхванала страната през последните години. Една от главните задачи е борбата с хиперинфлацията, която по прогноза на МВФ може да достигне 1 милион процента към края на годината.

Една от ключовите мерки на венецуелското правителство е модернизацията на националната валута на страната – боливара. Властите решиха да проведат една от най-мащабните деноминации в световната история и да пуснат в обращение т.нар. суверенен боливар.

Един суверенен боливар е равен на 100 000 "стари" венецуелски боливара. Така официалният обменен курс на боливара беше намален с 96%, пише Би Би Си.

На фона на и без това напрегната атмосфера във венецуелското общество съобщението на президента Николас Мадуро създаде допълнителна тревога сред гражданите. Медиите съобщават, че в края на седмицата опашките в магазините в Каракас са станали много по-дълги от обичайното.

Фотокореспондентът на Ройтерс Карлос Гарсия Роулинс реши да покаже нагледно катастрофалните мащаби на венецуелската инфлация и да покаже колко пари трябва да носиш у себе си, за да си купиш основни всекидневни неща.

Така например, за да си купите кокошка с тегло 2,4 кг, трябва да платите близо 14,6 милиона боливара /2,2 долара/.

Стойността на един килограм месо може да достигне 9,5 милиона боливара. Минималната заплата в страната до въвеждането на новата валута беше само 3 милиона боливара /0,89 долара/.

Очаква се след въвеждането на новите мерки минималната заплата да достигне 180 млн. боливара /около 30 долара/.

Мнозина венецуелци днес трудно могат да си позволят да си купят не само основни хранителни продукти, но и обикновени неща за личната хигиена. Например един сапун струва 3,5 млн. боливара, което с малко превишава минималната заплата.

До въвеждането на суверенния боливар най-голямата банкнота беше с номинал 100 000 боливара /малко по-малко от 0,3 долара/. Една от причините за деноминацията на боливара е недостигът на хартиени пари в страната.

Сега във Венецуела се пускат банкноти с номинал от 2 до 500 суверенни боливара. Така стойността на минималната банкнота е 200 000 "стари" боливара.

Тъй като много от жителите на Венецуела нямат банкови карти, те трябва постоянно да мъкнат у себе си огромни пачки пари, дори ако отиват да си купят само пакетче масло или маргарин.

Понеделникът беше обявен за неработен във Венецуела. Заради преминаването към новата валута банковите операции в интернет бяха спрени за няколко часа.

Николас Мадуро в Twitter нарече валутната реформа в страната историческа икономическа промяна и обеща да бъде постигнат стабилен баланс в икономиката и макроикономиката.

В същото време един от лидерите на опозицията Енрике Каприлес характеризира предприетите мерки като "финалния удар" върху икономиката на страната и обвини Мадуро, че мори собствения си народ с глад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар