fallback

Премиерът Бойко Борисов ще поиска промяна в европейското законодателство след случая с фалиралата застрахователна компания "Олимпик". По думите му данъкоплатците в лицето на държавата ще трябва да платят на купилите си по-евтини застраховки.

Казусът с фалиралата компания и последиците за българските граждани коментираха в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Иво Мирчев и журналистът Петър Илиев.

"И преди и сега не е имало възможност за влияние, това е клон на кипърско дружество и се надзирава от кипърския надзор. Проблемът е в ниските застрахователни премии, подлъгали толкова българи. Правило е, че евтината застраховка води до недостиг на резерви, които гарантират платежоспособността на компанията", заяви  Илиев в "България сутрин".

По думите на икономиста във "функциите на българската КФН е да види, че има проблем и да подаде сигнал до Кипърския надзор".

"Трябва да се промени директивата. Ако българската комисия подаде сигнал за ниските премии, тя трябва да подаде сигнал, че на всички са ниски", контрира го Илиев.

Според Иво Мирчев никой застраховател на българския застрахователен пазар не навлиза, без да има силни позиции или да са направени предварителни уговорки с останалите играчи на пазара.

Oще по темата

"Проблемът е, че КФН като регулатор и изобщо българските институции не си вършат работата. Навлизането на българския застрахователен пазар е трудно и става с разрешението на останалите играчи", категоричен бе той.

"Кипърският регулатор не си е свършил работата. Не може нито един регулатор да каже: "Цените са ви ниски", допълни Илиев.

Междувременно пред сградата на КФН се събраха протестиращи, за да изразят недоволството си и с надежда да получат парите от застраховката си.

Сред тях бе и Георги Тодоров: "Събираме се, за да изкажем възмущението си заради това, че КФН не е извършила функцията си да надзирава, заради което понесохме загуби", заяви той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Друг протестиращ бе дошъл от Перник, за да изкаже недоволството си от управляващите:"Не претендираме за връщане на сумата, която сме дали, а за удължаване на полицата".

От КФН информираха, че вече 66 хил. автомобила са с нови полици "Гражданска отговорност".

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Ти гъбаркаш ли се

преди 5 години

Герб не са крадливата Нинова, напротив спасиха ни на два пъти от фалити .... Часовник на БГ дълга : 26 100 100 100 ЛЕВА ! 30% от БВП !

30

Логика

преди 5 години

Е чак сега разбрах що на пазара всеки търси скъпите домати ! Така шак!

29

Щерю

преди 5 години

"или да са направени предварителни уговорки с останалите играчи на пазара" - Картел -или? Аман от нечестни за сметка на потребителя договорки с останалите играчи на пазара!

fallback