Снимка: БТА
fallback

Португалия и Испания са обхванати от гореща вълна, предизвикала почти рекордни температури в двете страни на Иберийския полуостров, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Червен код за горещини бе обявен за над половината територия на Португалия. Показанията на термометрите днес доближиха 46 градуса.
Най-високата измерена досега температура в Португалия е 47,4 градуса през 2003 г., припомня АП.

Горещото и сухо време предизвика няколко горски пожара в страната. Близо 700 пожарникари и десет самолета, хвърлящи вода, гасят огъня, който изпепели 1000 хектара близо до град Моншик, в южната област Алгарве.

"Това е много сериозна обстановка на екстремни горещини", заяви португалският президент Марселу Ребелу да Соуса.

Испания също издаде предупреждения за екстремни горещини за южните си райони. В градовете Севиля, Уелва, Бадахос и Кордоба се очакваше температурата да достигне днес 45 градуса.

Най-високата измерена досега температура в Испания е 46,9 градуса в Кордоба през юли 2017 г., припомня АП.

Жегата е допринесла за смъртта на двама мъже - в Барселона и Мурсия, заявиха испанските власти.

Горещите въздушни маси, идващи от Африка, носят със себе си и прах от пустинята Сахара, което прави небето на места тъмножълто или тъмнооранжево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

1. Предсказания за края на света? - Да.2. Вменяване на вина? - Да.3. Отричане на друго мнение? - Да.4. Изискване за спазване на ритуални действия? /ограничаване на личните въглеродни емисии/ ? - Да.5. Изискване на "десятък"? - Да.Извод - Глобалното затопляне е РЕЛИГИЯ, а не наука.

14

11

преди 5 години

Ай стига глупости - вижда се, че преди е имало по-високи температури, голям праз.

13

Анонимен

преди 5 години

нещата, които все още не са факт, но ще станат, ако тази криза, която е напълно реална, не се овладее - част от териториите на държавите, които имат излаз към океан, ще бъдат залети. част от страните в близкия изток ще станат напълно необитаеми, защото температурите там ще бъдат над 40 градуса, не за ден-два, а всеки ден. климатичните мигранти ще се увеличат в търсене на най-елементарни условия за живот. икономиката и сигурността на всички развити държави с излаз към океан, ще бъде застрашена

fallback