Снимка: Булфото, архив

Системата за надзор и контрол върху производството и търговията на биохрани и продукти у нас не защитава добре интересите на потребителите. Това е основният извод на Сметната палата след извършен одит в сектора от началото на 2015 г. до средата на миналата година.

Докладът е публикуван на сайта на одитната агенция.

Според него, контролът върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа не е достатъчно ефективен, защото липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни, а и Българската агенция по безопасност на храните не осъществява контрол върху биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и он-лайн търговията поради липсата на нормативна регламентация.

Дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство, с което се ограничава ефекта от извършения контрол в търговската мрежа като цяло.

Не са съставяни актове за установяване на нарушения на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, а са издавани само предписания, като по този начин e прилаган по-благоприятен ред при установено нарушение на императивна законова норма и не е реализирана предвидената санкция.

Издаването на разрешенията за контролна дейност през по-голямата част от одитирания период е извършвано без утвърдени вътрешни правила и процедури, посочват от Сметната палата.

Базата данни на лицата, осъществяващи контрол за спазването на правилата за биологично производство на земеделски продукти и храни, не осигурява необходимата проследимост за дейността им.

Надзорните проверки не са планирани адекватно и не са използвани възможностите за осъществяване на допълнителен контрол. Съществуват значими пропуски при извършване на надзорните проверки и последващия контрол за изпълнение на предписанията, гласят още констатациите.

В същото време, потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на биологичните храни и начините за тяхното разпознаване.

Информационната база данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни пък не изпълнява основното си предназначение да осигурява необходимата прозрачност за потребителите, посочват от одитната институция.

Липсва и ефективен обмен на информация между Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Държавен фонд Земеделие – Разплащателна агенция, в случай на нередности и/или нарушения на правилата за биологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase