"Последните 100 часа на Ботев" - това е новата амбициозна задача за 90-минутна лента, посветена на видния български поет и революционер Христо Ботев, която ще се реализира през режисьорския поглед на Максим Генчев.

"Преди година получих скандално предложение, което ме амбицира да се занимая по-сериозно с биографията на Ботев. Това подтикна любопитството ми и се оказа, че Ботев е бил изключително състрадателен. Той е имал многочленно семейство, за което се е грижел, и е давал залъка за хъшовете", разказа Максим Генчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Режисьорът бе впечатлен и от жената на Ботев - Венета, която по думите му била уникална личност. Той сподели, че главно от нея черпи сведения за характера на Ботев.

"Иванка (дъщеря на Хр. Ботев - б.р.) написа тази книга, а Венета е била неграмотна. Тя не е можела да възприема буквите, но това не й е пречело да разбира състоянието на Ботев", каза Генчев.

Режисьорът разказа още, че Ботев е обичал да блясва и да "шашва" хората с "небивалици", а те са се смеели, разбирайки шегите и отчаянието му.

"Ролята е много сложна, нужен е много добър актьор. Ботев е бил много артистичен, сменял е много състояния. Ако взема на кастинг 26-годишни, трябва да взема момчета от ВИТИЗ. Но ако държа на зрялост, трябва да взема Иван Юруков", издаде режисьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase