Снимка: архив, Булфото
fallback

На фона на ръст на ипотечни кредити и непрозрачен кредитен пазар, експерти сравняват събитията на имотния пазар у нас с тези през 2005 г. - 2008 г., когато се случи т. нар. "имотен бум".

Темата с пазара на жилища в страната коментираха финансовият анализатор в "Моите пари" Иван Стойков и мениджърът в агенция за недвижими имоти Калоян Богданов.

Oще по темата

"Има задържане на некачествените имоти, към които няма реален интерес, за да вървят цените нагоре", каза Калоян Богданов в "България сутрин".

"НСИ спря да публикува цените на имотите по градове от няколко години. Трудно е да се ориентираш в момента какво се случва на пазара на имоти. Препоръчваме хората да се обръщат към специалисти, за да разберат какво и къде може да се купи и продаде и на каква цена", посъветва още той пред Bulgaria ON AIR.

Финансовият анализатор Иван Стойков предупреди, че има спекуланти, некоректни агенции, купувачи и продавачи, но ги нарече "част от играта".

Според агентът по недвижими имоти Калоян Богданов, освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, пазарът върви на горе активно и в по-малките градове.

"Индустрията се развива, това води до търсене на работна ръка, която вече е с доста по-високи заплати и търси имоти", информира Богданов.

Той посочи още, че София, Варна и Бургас стават големи туристически центрове, заради нискотарифните авиокомпании, които водят десетки туристи, нуждаещи се от краткосрочни наеми.

Според него тази тенденция води до намаляване на броя на апартаментите на пазара, като наемите са се повишили с до над 20% в някои квартали на столицата.

Според финансовия анализатор Иван Стойков, за следващите 3 месеца не се очакват съществени изменения на лихвените нива по кредитите, като процентите ще се движат около настоящите, с малки отклонения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Олег

преди 5 години

Ама за какво ми е чешмичка като от чешмата ми тече рилска вода от водопровода, който минава на 200 метра. Но и другата вода е рилска, която пият повечето софиянци, защото язовир Искър се пълни от река Искър, която извира от Рила. Разбира се от водопровода е доста по вкусна, защото идва до София в тръба, а не по реката. София има една от най-добрите води за пиене.

111

Липсата на хора

преди 5 години

Липсата на хора ще пукне балона. Вместо да се е...т и да правят деца по форуми пишат. То и затова най-продавани са 2 стайките. Дори София губи население. Като инвеститорите го осъзнаят и нещата отиват в киреча. Ако ще лихвите да са - 0 % без раждаемост няма нужда от апартаменти, наличните 600 000 в София стигат.

110

Да те информирам

преди 5 години

До ОлегОт много хора, възрастни софиянци, чувам, че в столицата има едно място, където водата със сигурност е от Рилския водопровод. Не знам как е оцеляла въпросната тръба.Става въпрос за чешмичката, която се намира в западния края на градинката при бившия дворец, в който сега се помещава Националната картинна галерия.Но поне няколко пъти виждах големи кучета да се опитват да *** вода направо от чучура, имай го предвид.

fallback