Снимка: Булфото, архив

Отдаването на имот под наем е с добра доходност през последните години. Наемните цени са от значение и когато се преценява дали има изкуствено повишаване на цените или така наречения  "имотен балон".

Днес можем да бъдем спокойни, защото цените за наем на жилищен имот са в разумни граници. Тъй като най-силен е пазарът на жилищни имоти под наем в София, ще направим кратък анализ на това, което се предлага в момента според imoti.net.

Независимо, че за наемодателите е много по-лесно и със значително по-малък риск от негативни последствия да отдават необзаведено жилище, в платформата за обяви преобладават предимно обзаведени апартаменти – 94% от всичките обяви за наем на жилище в София.

Търсенето на по-нови апартаменти определя и предлагането на такива в сгради ново строителство – почти 42% от обявите за наем, а само 5% са предложенията за жилища в панелни блокове. Като луксозни наемодателите определят 31% от апартаментите под наем, но това е доста субективно и по-скоро показва, че жилището не е обзаведено със стари мебели и на банята е направен ремонт.

Много рядко зад определението "лукс" се крие истински такъв, защото това означава по-голяма площ, луксозни общи части, централно местоположение, високо качество на строителството, гараж, висок клас обзавеждане и оборудване и още много важни детайли, които могат да се открият предимно в къщи извън София.

Проблемът с липсата на места за паркиране в София може да се види и в предложените обяви за жилище под наем. С осигурено паркомясто се предлагат само 22% от апартаментите. И това невинаги означава наистина осигурено място, а по-скоро е възможност да се паркира безплатно на улицата. А по-малко от 1% са наемодателите, които биха допуснали домашен любимец в имота, който отдават. Тъй като това е нова опция на сайта imoti.net, е възможно процентът да не отразява реалността на този етап.

Как изглеждат териториално предложенията за жилища под наем в София?

Най-много обяви за апартаменти под наем има от централните квартали на столицата – 46%. В Студентски град по това време на годината няма голямо предлагане – само 5% от обявите за наем са от този квартал. Толкова са и обявите от целия комплекс "Младост". Привлекателните и определяни като "баровски" райони в полите на Природен парк Витоша също не генерират много обяви за наеми на апартаменти.

С обявите не се потвърждава и теорията, че българинът предпочита да живее близо до големия град, но в къща с двор. Обявите за наемане на къщи в близките до София села са по-малко от половин процент. Това може и да е знак, че при избор да се живее в къща, се предпочита да е в собствена, а не наета.

Коментари Напиши коментар

79

да

преди 4 години

Да, ела ми кажи че съм селянин, понеже не съм от София. Нито си ми на образованието, нито си ми на интелекта. ***.

78

Димитров

преди 4 години

До Рентиер Като има балами да плащат давай , аз живея от 20г в Прага на 500 м от Жижковската тел. кула и 2км от прословутия Карлов мост . Е не е идеален център, а широк, но е в т.н. желана дестинация и плащам 300 евро без службите , имам и некви 160/170 евро за газ, ток, вода и сграден фонд = 460/470 евро за 70 кв.м . При семен бюджет около 2500 евро не е толкова страшно.

77

Pavajev

преди 4 години

99 procenta ot obiavite za imoti v bg sa s falshivi snimki, falshivi danni...a izvan zastroenite teritorii sa trotoari, ulici, sgradi v ruini ...piteinata voda e s uran, nema tok, nema parno otoplenie, zimata nikoi ne chisti snega, dupki, lokvi navred po kvartalite, ubiistveni mirizmi ot vonlivi konteineri za smesena smedddt i b.o.kliuci, agresivni sasedi, shofiori, brutalni konduktori i kontroliori, bus spirki kato v razrushenata ot teroristite na nato siria...letisteto kape, metroto pluva...