Снимка: Сайт Geocacher
fallback

Общ преглед

- Трябва да скочиш...
- Страх ме е.
- Такава е играта. Нали искаш да стигнеш ковчежето?
- Ами ако...?
- Нищо няма да ти стане! Не бъди бебе...

Ако искаш да играеш, рискуваш. Скачаш и толкова. Изходите са два – да оставиш отпечатък като герой, или да оставиш отпечатък върху асфалта.

Ще играеш ли?

"Геокешинг" представлява лов на "съкровища" и доста прилича на нашумялата преди време Pokemon GO. Тя, обаче, съществува от много по-отдавна и крие доста повече опасности.

Всичко започва през май 2000 година, когато Дейв Улмър оставя огромна кофа близо до горист път, недалеч от дома си в Портланд, щата Орегон. Вътре пък оставя тефтерче за "регистрация" и няколко дрънкулки за размяна.

Само за няколко дни скритото съкровище е посетено 2 пъти, а никой не подозира колко глобална всъщност ще стане играта. Пръв съкровището открива Майк, който започва да документира приключението в своя личен сайт. Постепенно и други хора разбират за играта, а до юли 2000 г. "ковчежета" могат да бъдат намерени дори във Вашингтон. Потенциалът на новата мания е заеблязан от Джеръми Айриш.

Заедно с Майк измислят името "Геокешинг", създават нов, по-модерен уебсайт и така ловът на съкровища започва в цял свят. Ковчежета могат да бъдат намерени на различни локации в над 100 страни по земното кълбо.

Играта е проста – търсач на съкровища намира ковчежето с помощта на мобилно приложение, на което са отбелязани скритите своеобразни сандъци. Чрез GPS играчите откриват геокешърите. Регистрират се като търсачи в намиращото се вътре тефтерче. Могат да вземат някоя от дрънкулките вътре и да оставят нещо друго в замяна.

На пръв поглед всичко изглежда невинна игра, която изправя децата пред поредното приключение, развива различни умения, чувството им за ориентация. Съкровищата са с различна трудност, а локациите най-различни.  Почти като скаутски лагер. Но няма нито скаути, нито пък лагер.

Не закъсняват и инцидентите. През 2011 г. младеж на 21 години загива докато търси съкровище, обозначено на картата в играта. Ковчежето било отбелязано с ниско ниво на трудност. Това довело и до широка дискусия относно етиката на играта – застрашава ли живота на децата и защо излага на риск тяхната сигурност?

Това води и до промени в правилата на ползване – на сайта е изписано, че играчите се съгласяват да играят и откриват предметите "на своя собствена отговорност".

През 2015 г. група младежи били забелязани да навлизат доста навътре в езеро във Великобритания. Бреговата охрана веднага предприела мерки и децата били върнати обратно на брега.

Последният случай е през юни тази година. Силна буря изненадва четирима души в Чехия докато търсят поредното съкровище на "Геокешър" в подземен тунел. Прииждащата вълна буквално ги отнесла. В резултат една жена е намерена удавена, а друг от групата все още се издирва.

Не можем да кажем, обаче, че играта е съвсем опасна. Регистрирани са и случаи, в които "Геокешър" всъщност води до щастливи развръзки.

През 2008 г. двама алпинисти се губят в планината. Прекарват две мразовити вечери в пещера, когато се натъкват на ковчеже от играта. Вътре имало мобилен телефон. Така двете момчета успели да се свържат със спасителните служби и били спасени.

През октомври 2016-а пък по време на поредния лов за съкровища, група младежи откриват катастрофирал автомобил на дъното на клисура, недалеч от Вашингтон. Шофьорът бил заклещен вътре. Децата веднага се обадили на Спешна помощ и успели да предотвратят фаталната развръзка.

Много пъти скритите контейнери със съкровища са предизвиквали и паника. Няколко училища са били евакуирани поради подозрения за скрита бомба, а много от тях са били и обезвреждани от сапьори. Такъв инцидент има дори в Дисниленд, който е бил напълно затворен поради сигнал за опасност.

Играта стига и до България

Локациите са в цялата страна, а по-голямата част от скритите ковчежета се намират в Западна България и по Българското Черноморие. Само преди по-малко от две седмици дете беше забелязано от полицията да върви по АМ "Тракия" в търсене на ковчеже.

Играта обаче е напълно легална във всички страни, освен Северна Корея, където е незаконно да притежаваш GPS или мобилно устройство. Играта е приета добре и от органите на реда, когато разберат каква е нейната идея.

Това, обаче, изглежда доста спорно предвид често рисковите локации, на които са скрити "съкровищата", които очевидно излагат живота на играчите на риск.

Ще играеш ли?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

ha ha ha

преди 5 години

До АнонименЩом си в този пробит форум и четеш този пробит сайт явно ти си един голям талаж ходи се гмуркай там и гледай някоя водна змия да не не уапе твоя "рай" от отровни същества. седи си там пустиняк

8

vvv

преди 5 години

Пълни глупости! Май въобще не сте запознати с тази игра и с идеята за нея. Защо я има и как е произлязла.

7

Анонимен

преди 5 години

До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРако живееш с панелно гето сред оскотяла среда, търсенето на кофчежета е последното което ти остава преди да започнеш да развиваш стокхоумския синдром.Аз живея сред най райското място на планетата и когато имам време скитам без конкретна цел и се наслаждавам на всяка крачка на красотата, понякога откривам скрив водопад навътре в джунглата или ако се гмуркам нов вид пъстроцветни риби. Това са мойте "кофчежета" защото живота ми не е пълен с талаш! По3драви от Сидней

fallback