Снимка: flickr
fallback

Бедните ще получават определени количества вода на по-ниска цена. Това предвижда обсъжданият в момента нов специализиран закон за ВиК сектора, в който ще бъдат разписани и правилата за осигуряване на услугата за социално слабите потребители.

Според председателя на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов, отдавна се говори за необходимостта от този нормативен документ.

"В него трябва да се заложат всички идеи, целящи да бъдат защитени всички хора, които не могат да плащат по-високата цена. Различни са механизмите за да се направи това. Единият е да се задържат цените на нивото на социалната поносимост, но в такъв случай няма да могат да се събират достатъчно средства за инвестиции. Другият е да се осигуряват социални помощи. Третият е солидарният, като в цената за всички да има процент, който да се отделя именно за инвестиции. Тези суми да се събират в държавен фонд и от там да се разпределят за влагане във ВиК проекти", обяснява Иванов пред "Монитор".

По думите му време е дебатите по проблема да се възобновят и новият закон да стане един от приоритетите на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

анонимен

преди 5 години

И КАК ЩЕ СТАНЕ. В НАШИЯ ГРАД ИМАМЕ *** ГЕТО КОЕТО НЕ ПЛАЩА ВОДА А ПОЛЗВА КОНТРАБАНДНО. КАКТО И ЕЛ. ЕНЕРГИЯ. И КАКВО ЩЕ ИМ НАМАЛЯТ НА ТИЯ БРАТОВЧЕДИ КОИТО ВИСЯТ ПО БАНКОМАТИТЕ ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ. И КАК ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ КОИ СА БЕДНИ. ДА БЕДНИ ПО ДОКУМЕНТИ А ЖИЛИЩЕ ПАЛАТ И МЕРЦЕДЕС ПРЕД ВРАТАТА. АКО СА ОТ ТИЯ НЕ СЕ КВАЛИФИЦИРАТ КАТО БЕДНИ. СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ НАРОДА. ДЪРЖАВАТА САМО ВЗЕМА НО НЕ ДАВА НА БЕДНИТЕ.

16

Анонимен

преди 5 години

Имаше и евтин ток преди приватизациите на енергодружествата. Само водата остана да се правят клоуни. Пред частните дружества треперят и не смеят да кажат "не" на увеличението, а какво остава за по-евтин ток.

15

Анонимен

преди 5 години

А кои са бедни ?

fallback