Снимка: Facebook

Иван Караджич – един от спасителите от международния екип водолази, които помагат на тайландците в операцията по спасяването на децата от пещерата, обясни пред Би Би Си защо се възхищава на блокираните в пещерата момчета.

"Тези деца бяха принудени да направят нещо, което никога в историята нито едно дете  не е било принудено да направи. Изобщо не е нормално деца на 11 години да се гмуркат в пещера“, каза Караджич и обясни: „Гмуркат се в нещо, което се смята за изключително опасни условия, няма абсолютно никаква видимост, единствената светлина идва от нашите лампи".

Още по темата

"По тази причина бяхме много уплашени заради паниката, която може да избухне. Освен това има голяма опасност да се повреди оборудването, което използваме. Затова имахме резервен план - какво да правим, ако спре да работи тази част от оборудването? Тогава ще направим това и това. Какво да правим, ако откаже друга част от оборудването? Ще го сменим с резервното. И така нататък. Не ми го побира умът колко страхотни са тези деца", разказа Караджич.

"Невероятно силни деца"

"Когато си помисля, че те са вече две седмици на малко пространство в пещерата и не са виждали майките и бащите си... Това са невероятно силни деца. Просто да не повярваш", каза спасителят.

Запитан от журналисти да разкаже как е реагирал, когато е видял първото дете в пещерата, Караджич отговори: „Бях много уплашен, защото, когато видях водолаза и детето пред себе си, а не можем да виждаме надалеч при тези условия, може би 50 метра, все още не знаех дали това е жертва или детето е добре. Бях много, много уплашен. Това не беше добро усещане. Но, когато видях, че детето е живо, се почувствах много добре“, каза Караджич.

Иван Караджич е син на сърбин и на датчанка, като през 2007 г. отива от Дания в Тайланд, където живее и днес.

Междувременно стана ясно, че спасените от тайландската пещера деца, които са част от местен детски футболен отбор, няма да могат да се възползват от поканата на Международната футболна федерация (ФИФА) и да гледат финала на Мондиала в Москва на 15 юли, предаде Франс прес. ФИФА покани децата миналата седмица.

"Те не могат да отидат. Те трябва да останат в болница за известен период", каза днес високопоставен представител на тайландското министерство за здравеопазването, който даде пресконференция относно здравето на децата.

"Вероятно те ще гледат телевизия", допълни той пред представители на медиите, дошли в болницата в град Чианг Рай, където бяха приети осемте спасени досега деца от пещерата. Две деца се лекуват заради симптоми за пневмония. Всички деца носят слънчеви очила, за да свикнат с дневната светлина.

Спасителната операция продължава и днес. В пещерата са още четири деца и техният треньор по футбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase